Foto: Shutterstock
Kādā kafejnīcā Austrālijas pilsētā Melburnā ieviests "dzimuma uzcenojums" – lai pievērstu uzmanību dzimumu nevienlīdzības problēmām, vīriešiem šajā iestādē kafija izmaksā par 18% vairāk nekā sievietēm, vēsta CNN.

Kafejnīcas "Handsome Her" ("Skaistulīte") vadība ar šo cenu starpību grib norādīt uz dzimumu nevienlīdzību, jo vīrieši Austrālijā vidēji pelna par 17,7% vairāk nekā sievietes tādos pat amatos, liecina Austrālijas valdības jaunākais pētījums. Līdzīga algu starpība esot arī ASV, norāda CNN.

"Mēs patiešām gribam pievērst uzmanību šim jautājumam un uzsākt diskusiju par dzimumu nevienlīdzību," CNN atklāja iestādes menedžere Belle Ngiena.

"Handsome Her" uz kafejnīcas tāfeles izcēluši, ka šī ir "vieta, ko izveidojusi sieviete priekš sievietēm". Pirmais noteikums ir tas, ka sievietēm rezervētas labākās vietas, bet otrais – vīriešiem jāmaksā par 18% vairāk, lai nosegtu algu nevienlīdzību un šī starpība tiks ziedota labdarībai. Trešais likums ir, ka "cieņa izpaužas abos virzienos".

Lai arī kafejnīca durvis vērusi tikai augusta sākumā un cenu starpību it kā diktē sabiedrībā reāli pastāvoša problēma, tās akcija ar "dzimuma uzcenojumu" jau saņēmusi bargu un asu kritiku un kafejnīcas īpašniekiem tiek pārmesta diskriminācija, uz ko Ngiena norāda, ka vīriešiem "ir pietiekami daudz citu vietu, kurās sievietēm ieeja nav atļauta, tad kāpēc lai tāda nebūtu arī sievietēm?".

Pagaidām neviens no apmeklētājiem nav atteicies maksāt "dzimuma uzcenojumu", turklāt daudzi, gan vīrieši, gan sievietes, izvēlējušies labdarībai ziedot vairāk. Kafejnīcas īpašniece Aleksa O'Braiena norādījusi, ka šo iniciatīvu atbalstījuši daudzi vīrieši, kas uz iestādi braukuši no visas pilsētas. "Pie mums ir bijuši puiši, kas brauca cauri visai pilsētai, lai mūs apmeklētu un samaksātu "vīrieša nodokli", un pēc tam vēl iemeta naudu ziedojumu kastītē. Vīri, jūs esat malači!" savā "Facebook" kontā ierakstījusi O'Braiena.

Nedēļas laikā "Handsome Her" savākuši vairākus simtus Austrālijas dolāru, kas tiks ziedoti aborigēnu sieviešu palīdzības fondam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!