Foto: Vida Press

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, nav uzskatāms par dopingu.

"Šī viela nekad nav uzskatīta par dopingu," atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, televīzijas tiešraidē sacīja Putins.

"Tā neietekmē rezultātu. Tas ir pilnīgi skaidrs. Tā vienkārši lielas slodzes apstākļos uztur labā stāvoklī sirds muskuļus," piebilda Krievijas prezidents.


Putins gan pauda pārliecību, ka Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) lēmums nav bijis politiski motivēts.

"Es nedomāju, ka WADA lēmumam ir jebkāds politisks konteksts," viņš sacīja, tomēr kritizēja organizāciju par to, ka tā iepriekš nav izpētījusi, cik ilgā laikā šī viela tiek izvadīta no organisma.

"Nebija atbilstošu datu," teica prezidents.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko ir draudējis vērsties tiesā pret WADA, apgalvojot, ka meldonijs lietotāja asinīs paliek veselu gadu.

Putinam tika uzdots arī jautājums par valsts vieglatlētikas izlases iespējām startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pēc tam, kad novembrī Krievijas Vieglatlētikas federācijas tika diskvalificēta sistemātisku dopinga pārkāpumu dēļ.

"Viņi acīmredzami ir smagā situācijā, bet jums ir jābūt gataviem uz visu, man tā šķiet," norādīja Putins.

"Protams, mēs cīnīsimies, lai lēmumi būtu godīgi. Krievijas Sporta ministrija, mūsu sporta organizācijas pasaules līmenī strādā ar labiem advokātiem par šo jautājumu un izpēta visus jautājuma aspektus," uzsvēra Krievijas prezidents.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegtajā sarakstā tika iekļauts 1.janvārī. Kopš gada sākuma veiktajās pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai, olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem krievu sportistiem.

Visā pasaulē meldonija lietošanā pieķerti vismaz 172 sportisti, trešdien paziņoja WADA.

WADA šonedēļ noteica pieļaujamo meldonija normu sportista organismā veiktajās analīzēs, kas veiktas līdz 1.martam.

Ja atrastais meldonija daudzums būs lielāks par 15 mikrogramiem, tad sportistam piespriestās sankcijas paliks spēkā, bet līdz 1.martam veiktajās analīzēs mazākas koncentrācijas gadījumā tiks turpināta izmeklēšana. Savukārt pēc 1.marta ņemtajās analīzēs, ja tajās vielas daudzums pārsniegs vienu mikrogramu, tas skaitīsies jau kā antidopinga noteikumu pārkāpums.

Pazīstamākais meldoniju saturošais preparāts ir Latvijas uzņēmuma "Grindeks" ražotais "Mildronāts", tomēr kopš patenta termiņa beigšanās to ražo arī vairāki citi uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!