Foto: LETA

Naktī no 29. un 30. maiju politiskās partijas "Cita Krievija" pie Latvijas Ģenerālkonsulāta ēkas Sanktpēterburgā sarīkojuši akciju Benesa Aijo atbalstam – tās laikā konsulāta ēka apmētāta ar dūmusvecēm un pie tās izkārts PSRS karogs, vēsta paši aktīvisti.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums portālam "Delfi" apstiprināja, ka aizvadītajā naktī pie Ģenerālkonsulāta ēkas Sanktpēterburgā patiešām notikusi provokācija. Tā gan esot bijusi mazskaitlīga, taču Ārlietu ministrija šo notikumu neatstāšot bez ievērības.

"Mēs tam noteikti pievērsīsim uzmanību un lūgsim atbildīgās Krievijas Federācijas iestādes nodrošināt, lai šādas lietas vairs nenotiktu un incidents tiktu rūpīgi un operatīvi izmeklēts," sacīja Eihenbaums.

"Mūsu starpvalstu attiecības šādām provokācijām nevajadzētu ietekmēt," uzsver Ārlietu ministrijas runasvīrs.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) savā "Twitter" kontā vēsta, ka saistībā ar naktī notikušo incidentu Latvija iesniegs Krievijai notu ar prasību nodrošināt diplomātisko pārstāvniecību drošību.

Partijas "Cita Krievija" izplatītā informācija, saskaņā ar ārvalstu mediju ziņām, liecina, ka provokatīvās akcijas dalībnieki esot izplatījuši skrejlapas un izklieguši saukļus ar prasību atbrīvot Aijo, kurš savu domubiedru aprindās pazīstams ar iesauku Melnais Ļeņins.

Viņa atbalstītāju izplatītajā skrejlapā esot teikts: "Benesu Aijo apsūdz aicinājumos atjaunot PSRS, kas esot vērsti pret latviešu "pseidovalsts" suverenitāti. Tomēr pašā Latvijā plašumā vēršas nostaļģija pēc Padomju Savienības, tā aptver plašus iedzīvotāju slāņus. Būtībā Beness radikālā formā izteica to, par ko domā ievērojama daļa Latvijas iedzīvotāju."

"Delfi" jau ziņoja, ka maija vidū Aijo, kurš par līdzdalību prokrievisko separātistu aktivitātēs iepriekš tika izraidīts no Ukrainas, aizturēts lidostā "Rīga". Pret viņu sākts kriminālprocess par aicinājumiem vardarbīgi gāzt valsts varu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!