Svētdien Polijas robežsargi jau otro gadu pēc kārtas liedza valstī iebraukt Krievijas prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" rīkotā brauciena Maskava-Berlīne dalībniekiem.

Līdz Polijas robežai kopā ar pārējiem motociklistiem devās arī pats "Nakts vilku" prezidents, par Putina draugu uzskatītais Aleksandrs Zaldostanovs jeb Ķirurgs.

Biedru neielaišana Polijas teritorijā viņu ir saniknojusi, liecina aģentūras "Reuters" video. Ķirurgs žurnālistiem skaidro, ka pasākuma organizētāji Polijai ir iesnieguši visu braucienu dalībnieku sarakstu un precīzu maršrutu ar laika grafiku, tomēr par spīti tam ir apturēti.

"Uzticēties un ticēt nevar. Melo, maitas, tas ir pirmais. Otrais – to dara ciniski un bezkaunīgi," rezumē Zaldostanovs, kurš par saistību ar Krimas okuāpāciju un karu Donbasā ir iekļauts ASV un Kanādas "melnajos sarakstos".

Kāda sieviete motocikliste tikmēr skaidro, ka viņai anulēja vīzu, jo viņa esot drauds Eiropas drošībai.

Vēl viens motociklists, kurš runā krievu valodā ar spēcīgu akcentu, dusmās par neielaišanu Polijā met pret zemi savu pasi, kuru tomēr pēc tam atkal paceļ. "Neko mums nepateica, kāpēc mēs nevaram braukt mājās," viņš stāsta.

"Nakts vilku" brauciena "Uzvaras ceļi", kas veltīts nacistiskās Vācijas sagrāvei Otrajā pasaules karā, maršruts vijas no Maskavas cauri Baltkrievijai, Polijai, Slovākijai, Čehijai un Austrijai, lai 9. maijā ierastos Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Brauciens startēja 29. aprīlī.

Pērn Polija jau neielaida savā teritorijā kolonnu ar brauciena dalībniekiem un arī šogad paziņoja, ka "Nakts vilku" organizētā motociklistu kolonna Polijā ielaista netiks.

Krievijas Ārlietu ministrija piektdien izsauca Polijas vēstnieku Krievijā, lai paustu protestu par Varšavas atteikšanos ielaist brauciena dalībniekus Polijā, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Vairāki "Nakts vilku" biedri, kas nav Krievijas pilsoņi, Polijas robežu tomēr šķērsojuši jau sestdien, vēsta Polijas radio. Tie bijuši Vācijas un Slovākijas pilsoņi.

Sestdien divus Krievijas motociklistus, kuri braukuši no Baltkrievijas puses, pāri robežai nav ielaidusi Lietuva, vēsta "Delfi.lt".

2015. gadā pēc brauciena neielaišanas pāri Eiropas Savienības (ES) robežai atsevišķās vietās Eiropā "Nakts vilkus" pārstāvēja kluba Latvijas nodaļas biedri, kuriem, domājams, nav vajadzīga vīza un ir brīva pārvietošanās Šengenas zonā.

Krievijas motoklubs "Nakts vilki" ("Night Wolves" ;"Ночные Волки") savas stingri prokremliskās nostājas dēļ nereti tiek dēvēts par "Putina baikeriem". Kluba prezidents Aleksandrs Zaldostanovs tiek dēvēts par Putina draugu un ir atklāts viņa slavinātājs. Viņš arī vada prokremlisko kustību "Antimaidans".

Klubs aktīvi atbalsta Ukrainai piederošās Krimas aneksiju un promaskaviskos separātistus Austrumukrainā. Pirms pussalas pievienošanas Krievijai "Night Wolves" biedri patrulēja Krimas ielās un piedalījās ieroču noliktavu sagrābšan. Tāpat "Night Wolves" biedri piedalās kaujās Donbasā un cer uz "krievu pasaules" apvienošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!