Biedrība "Memento Mare", kurā apvienojušies prāmja "Estonia" avārijā bojāgājušo pasažieru radinieki un draugi, iespējams, rīkos organizācijas biedru vidū aptauju par nepieciešamību veikt jaunu izpēti Baltijas jūrā, kur atrodas nogrimušā kuģa vraks.
Laikraksts "Postimees" ziņo, ka par aptaujas iniciatoru var kļūt amerikāņu miljonārs Gregs Bemiss, kurš uz prāmja bojāejas vietu gatavojas nosūtīt kuģi ar ūdenslīdējiem.

"Kad būs skaidrs, ka nogrimušā prāmja izpēte patiešām notiks, mēs sarīkosim aptauju savu biedru vidū," teica "Memento Mare" valdes priekšsēdētājs Raivo Hellermā.

Pagājušajā nedēļā ASV Jūras arhitektūras un inženierzinātņu apvienības, kas izmeklē jūrā notikušas katastrofas, loceklis Gregs Bemiss paziņoja Zviedrijas valdībai, ka amerikāņu ūdenslīdēji šovasar plāno izpētīt prāmja "Estonia" vraku.

Zviedrijas valdība devusi skaidru atbildi, ka iestājas pret šo amerikāņu plānu.

Jau ziņots, ka Latvija, Igaunija, Somija, Zviedrija, Krievija, Lietuva, Lielbritānija un Polija parakstījušas vienošanos, ar kuru prāmja "Estonia" avārijas vieta tiek atzīta par neaizskaramu un tajā aizliegti jebkādi zemūdens pētījumi.

Pasažieru prāmis "Estonia" nogrima vētrā Baltijas jūrā 1994.gadā naktī uz 28.septembrī. Avārijā gāja bojā 852 cilvēks, to vidū vairāki Latvijas iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!