Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien aicināja nelolot cerības panākt pamieru Ukrainas austrumos, kad viņa un Francijas prezidents Fransuā Olands vēlāk piektdien tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Mēs zinām, ka ir pilnīgi nenosakāms, vai mēs šajās sarunās spēsim panākt pamieru. Mēs nezinām, vai tas notiks šodien vai būs nepieciešamas tālākas sarunas. Mēs nezinām, vai šodien Maskavā būs īsas sarunas vai tās būs garas, vai arī tās būs beidzamās," žurnālistiem Berlīnē pirms izlidošanas uz Maskavu pavēstīja Merkele.

Viņa arī noraidīja spekulācijas, ka viņa izvirzījusi jautājumu par teritoriālu piekāpšanos. "Kā Vācijas kanclere es nekad pāri citas valsts galvai, šajā gadījumā Ukrainas, neiesaistītos teritoriālos jautājumos," norādīja Merkele.

Savukārt Francijas prezidents Fransuā Olands pirms izlidošanas uz Maskavu paziņoja, ka centieni panākt pamieru ir tikai pirmais solis.

"Visi apzinās, ka pirmajam solim ir jābūt pamieram, taču ar to nav pietiekami un ir jābūt visaptverošam risinājumam," sacīja Olands.

Kā ziņots, Olands un Merkele piektdien ierodas Maskavā ar jaunu iniciatīvu Ukrainas krīzes izbeigšanai, kurai vakar ieguva Kijevas atbalstu.

Merkele un Olands ceturtdien Kijevā tikās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, kurš pēcāk paziņoja, ka sarunas devušas cerību uz pamieru.

Pēc četras stundas ilgām sarunām Francijas un Vācijas līderi devās prom, nesniedzot žurnālistiem nekādus paziņojumus.

Par Olanda un Merkeles iniciatīvu pagaidām zināms maz. Olands ceturtdien, pirms došanās uz Ukrainu, paziņoja, ka viņi izteiks jaunus piedāvājumus konflikta noregulējumam Ukrainā un tie būs balstīti uz valsts teritoriālās vienotības saglabāšanu.

Saskaņā ar Ukrainas prezidenta preses dienesta sniegto informāciju Olands, Merkele un Porošenko Kijevā aicinājuši nekavējoties pārtraukt karadarbību Austrumukrainā, izvest ārvalstu karavīrus, atvilkt smago tehniku un ieročus un atbrīvot visus ķīlniekus.

Visi trīs līderi pauduši atbalstu mierīgam Donbasa konflikta noregulējumam un apsprieduši soļus Minskas vienošanās realizēšanai.

Ceturtdien Kijevu apmeklēja arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš norādīja, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina spēkos ir izdarīt izvēles, kas var izbeigt šo karu.

Plānots, ka šodien Merkele un Olands tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu cerībā gūt viņa atbalstu jaunajai iniciatīvai, kas, spriežot pēc visa, dzimusi starp Parīzi, Berlīni un Maskavu.

Tikmēr Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks uzsvēra, ka Maskavai jāievēro jau noslēgtā vienošanās, nevis jāmeklē jaunas.

Viņš brīdināja, ka Putins, iespējams, vēlas panākt šķelšanos starp Eiropas Savienību (ES) un ASV laikā, kad Vašingtonā aktualizējušās diskusijas par ieroču piegādi Ukrainas armijai.

Maskava noliedz, ka tā iesūtītu Ukrainā savus karavīrus un ieročus, kaut gan tam gūti daudzi pierādījumi un Rietumos par to neviens vairs nešaubās.

Kaujās Ukrainas austrumos kopš aprīļa gājuši bojā vairāk nekā 5358 cilvēki, tostarp aptuveni 220 zaudējuši dzīvību pēdējo trīs nedēļu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!