Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas ilggadējā padomnieka jaunie memuāri snieguši retu ieskatu Obamas reakcijā uz republikāņa Donalda Trampa ievēlēšanu prezidenta amatā. Benjamina Roda memuāros "The World as It Is" arī atspoguļota ārvalstu līderu reakcija.

Vācijas kanclere Angela Merkele sacījusi Obamam, ka viņa vēl skaidrāk izjūt pienākumu kandidēt uz vēl vienu termiņu, lai aizstāvētu liberālo starptautisko kārtību, liecina laikrakstā "The New York Times" publiskotie fragmenti no Roda grāmatas. Rods arī raksta, ka Merkelei bijušas acīs asaras, kad viņa pēdējo reizi atvadījusies no Obamas, kurš piebildis, ka viņa palikusi viena pati.

Memuāri vēsta, ka uzreiz pēc Trampa ievēlēšanas Obama centies uzmundrināt savus darbiniekus un nosūtījis Rodam ziņu, ka "debesīs ir vairāk zvaigžņu nekā smiltis uz zemes".

Taču Trampa uzvara arī likusi Obamam apšaubīt savu mantojumu, prātojot, vai viņš nav pārāk aktīvi popularizējis globalizāciju, un jautājot: "Ja nu mums nebija taisnība?" "Mēs drīz noskaidrosim, cik elastīgas ir mūsu institūcijas mājās un ārvalstīs," spriežot pēc Roda rakstītā, sacījis Obama.

Memuāros arī aprakstīta Obamas pirmā tikšanās ar Trampu Baltajā namā pēc Trampa uzvaras prezidenta vēlēšanās 2016.gada novembrī. Tramps sarunas laikā lielījies ar cilvēku daudzumu viņa priekšvēlēšanu pasākumos un norādījis, ka viņi abi spējuši piesaistīt lielākus pūļus nekā demokrātu kandidāte Hilarija Klintone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!