Foto: AP/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgi demokrātiskā savienība (CDU) otrdien ikgadējā sanāksmē viņu pārvēlēja partijas vadītājas amatā, atbalstot viņas kandidēšanu uz kancleres amatu ceturto reizi.

89,5% CDU delegātu nobalsoja par Merkeles palikšanu partijas līderes amatā, lai viņa vadītu partiju nākamgada paredzētajās vēlēšanās. Tas gan bija viņas otrs sliktākais rezultāts kopš ievēlēšanas par partijas līderi pirmo reizi 2000. gadā.

Merkele sanāksmē deva startu savai vēlēšanu kampaņai, asi vēršoties pret viņas liberālās imigrācijas politikas pretiniekiem, vienlaikus uzstājot uz stingru imigrantu integrācijas kursu, cita starpā arī uz parandžu aizliegumu.

Izklāstot stratēģiju tam, kā stāties pretī populismam, Merkele solīja, ka pagājušā gada rekordaugstais imigrantu pieplūdums vairs neatkārtosies.

No Vācija puses leģitīmi ir sagaidīt, ka ieceļotāji integrēsies, un tas attiecas arī uz atteikšanos no parandžām, sacīja Merkele.

"Seju pilnībā aizsedzošie plīvuri ir jāaizliedz, kad vien tas legāli ir iespējams," viņa norādīja.

Nākamā gada Bundestāga vēlēšanas "nebūs pastaiga parkā", zinot, ka Vācija ir dziļi polarizēta, atzina kanclere. Vienlaikus viņa mudināja iedzīvotājus saglabāt "skepsi pret vieglām atbildēm".

"Reti kad vieglas atbildes ir nesušas progresu mūsu valstij," viņa sacīja, zīmējoties uz pretimigrācijas labējo partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD), kuru Merkele jau agrāk kritizējusi par to, ka tai neesot risinājumu problēmām.

CDU cietusi zaudējumus piecās federālo zemu vēlēšanās pēc kārtas, vēlētājiem šādi sodot Merkeli par viņas liberālo imigrācijas politiku.

Bez aplinkiem ķeroties pie sasāpējušā jautājuma, Merkele solīja, ka "situācija, kāda tā bija 2015. gada vasarā, nevar un nedrīkst atkārtoties".

Viņa arī norādīja, ka ikviens lūgums pēc patvēruma piešķiršanas tiks rūpīgi izvērtēts, un solīja, ka Vācijā "visi nedz var palikt, nedz paliks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!