Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) vienošanās ar Turciju par nelegālās imigrācijas apkarošanu kalpos par paraugu līdzīgiem līgumiem ar Ziemeļāfrikas valstīm, intervijā laikrakstam "Passauer Neue Presse" paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mēs panāksim līdzīgas vienošanās ar citām valstīm, piemēram, Ziemeļāfrikā, lai iegūtu labāku kontroli pār bēgļu maršrutiem Vidusjūras centrālajā daļā," viņa uzsvēra otrdien publicētajā intervijā.

Saskaņā ar Briseles un Ankaras martā panākto vienošanos Grieķija var nosūtīt atpakaļ uz Turciju visus nelegālos imigrantus, kas, sākot ar 20. martu, ierodas tai piederošajās salās, šķērsojot Egejas jūru. Vienošanās arī paredz, ka ES uzņems vienu Sīrijas bēgli no Turcijas teritorijas apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Ankara uzņems atpakaļ no Grieķijas.

Šī plāna gaitā ES izmitināti vairāk nekā 1000 sīriešu, bet Grieķijā ievērojami sarucis nelegālo imigrantu pieplūdums.

Saskaņā ar vienošanos ES piekritusi arī paātrināt iepriekš apsolīto trīs miljardu eiro piešķiršanu Turcijā esošo bēgļu apgādei un uzturēšanai. Vienlaikus apsolīts līdz 2018.gada beigām savākt papildus vēl līdz trim miljardiem eiro, taču šī summa nonāks Ankaras rokās tikai tad, ja pirmie trīs miljardi būs iztērēti.

ES piekritusi arī paātrināt bezvīzu režīma ieviešanu Turcijas pilsoņiem un aktivizēt sarunas par Turcijas iestāšanos blokā.

Turcija tomēr vēl nav izpildījusi 72 nosacījumus, lai iegūtu bezvīzu režīmu ar ES, tostarp grozījusi pretrunīgi vērtēto pretterorisma likumu.

"Mēs pildīsim savas saistības, bet ir skaidri nosacījumi, kas pievienoti ceļošanai bez vīzām, kas vēl nav izpildīti," uzsvēra Merkele.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!