Foto: AFP/Scanpix

17. jūlijā virs Ukrainas notriektās "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnas "melnās kastes" Malaizijas amatpersonas ir nodevušas Nīderlandei, kura tās nosūtīs datu analīzei uz Lielbritāniju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lidojuma datu reģistratorus prokrieviskie kaujinieki, kas kontrolē lidmašīnas avārijas vietu, naktī uz otrdienu nodeva Malaizijas amatpersonām. Neilgi pēc katastrofas separātisti paziņoja, ka "melnās kastes" tiks nodotas Maskavai.

Tikmēr Nīderlandē, kura katastrofā zaudēja 193 pilsoņus, trešdien ir sēru diena. Trešdien Nīderlandē ieradīsies lidmašīna ar pirmajiem katastrofā bojāgājušo ķermeņiem, kurus ar nelielu ceremoniju izvadīs no Harkovas.

Lidmašīnu Nīderlandē sagaidīs karaliskā ģimene un premjerministrs Marks Rute. Mirstīgās atliekas tad nogādās armijas bāzē, kur notiks to identificēšana. Tas varētu ilgt mēnešiem, norādīja Rute.

Malaizijas pasažieru lidmašīna, domājams, notriekta kļūdas dēļ, otrdien preses konferencē paziņoja ASV izlūkošanas amatpersonas.

Tikmēr pastāv bažas, ka promaskavisko kaujinieku kontrolētajā katastrofas vietā notiek pierādījumu falsificēšana.

Vēstīts ka Doņeckas apgabalā Ukrainā 17. jūlijā avarēja reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus. Uz prokrievisko spēku lomu notikušajā norāda arī ASV.

Lidmašīnā atradās 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Saskaņā ar "Malaysia Airlines" datiem reisā lidoja 192 nīderlandieši, 44 Malaizijas pilsoņi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, 10 briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši, viens kanādietis un viens Jaunzēlandes pilsonis. 

Paši prokrieviskie kaujinieki savu vainu noliedz. Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka atbildība par notikušo būtu jāuzņemas Ukrainai, jo tajā notiek nemitīga karadarbība. Vairākas Rietumvalstis arī paudušas bažas, ka Maskavai lojālie kaujinieki traucē izmeklēšanu un neļauj notikuma vietā brīvi strādāt, vākt pierādījumus ekspertiem un glābējiem.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš.

Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!