Foto: AFP/Scanpix

'Malaysia Airlines' reisa MH17 lidmašīnas notriekšana virs Ukrainas varētu tikt uzskatīta par "kara noziegumu", atsaucoties uz ANO paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

To norādījusi ANO cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja.

Vēstīts ka Doņeckas apgabalā Ukrainā 17. jūlijā notriekta reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukraina uzskata, ka lidmašīnu ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk" notrieca promaskaviskie kaujinieki. Tikmēr Kremlis notikušajā vaino Kijevu.

ASV paziņojušas, ka tās rīcībā esošie dati liecina, ka raķete izšauta no prokrievisko spēku kontrolētās teritorijas un ka "Buk" iekārtu piegādājusi Krievija. Turklāt teritorijā nav atradušies Ukrainas spēku pretgaisa aizsardzības ieroči un Vašingtonai nav pamata notikušajā vainot Kijevu.

Lidmašīnā atradušies 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Saskaņā ar "Malaysia Airlines" datiem reisā lidoja 193 nīderlandieši, 44 Malaizijas pilsoņi, 27 austrālieši, 12 indonēzieši, 10 briti, četri vācieši, četri beļģi, trīs filipīnieši, viens kanādietis un viens Jaunzēlandes pilsonis. 

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!