Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas un palestīniešu miera sarunas ir bezjēdzīgas, un tām nebūs rezultātu, ja Vašingtona nevērsīs lielāku spiedienu, trešdien sacīja palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa padomnieks Jasers Abeds Rabo.

"Šīs sarunas ir neauglīgas, un tām nebūs nekādu rezultātu," radio "Palestīnas balss" sacīja amatpersona.

"Es nesagaidu nekādu progresu, ja vien nesekos milzīgs un spēcīgs amerikāņu spiediens, līdzīgs tam, kādu mēs redzam no Amerikas centienos panākt atrisinājumu Sīrijas jautājumam," sacīja Rabo - viena no divām amatpersonām, kuru Abass pilnvarojis izteikties saistībā ar sarunām.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu biroja amatpersona atteicās komentēt Rabo spriedumus, sakot, ka puses esot vienojušās, ka par sarunu gaitu izsakās Savienotās Valstis.

"Mēs ievērojam šo vienošanos," sacīja amatpersona.

Kopš sarunu atsākšanas 29.jūlijā Izraēlas un palestīniešu delegācijas tiekas pastāvīgi, svētdien apliecināja ASV Valsts departaments.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pusēm atvēlējis deviņus mēnešus laika domstarpību pārvarēšanai. Delegāciju sarunas notiek kā Jeruzalemē, tā okupētajā Rietumkrastā.

Par sarunu gaitu nav nopludināta tikpat kā nekāda informācija.

Kā brīdināja Rabo - tas, ka Izraēla turpina ebreju kolonistu apmetņu būvniecību okupētajās Rietumkrasta teritorijās, apdraud sarunu gaitu.

"Izraēla nav apņēmusies apturēt apmetņu būvniecību, un mēs uzskatām, ka apmetņu būvniecības politikas turpināšana iznīcina izredzes" uz vienošanās panākšanu, atzina amatpersona.

Izraēla pagājušajā mēnesī izsludināja tenderus 3100 kolonistu mājokļu būvniecībai okupētajās teritorijās. Telaviva noraidīja palestīniešu sašutumu, skaidrojot, ka būvniecība tiek plānota "stabilajās" apmetnēs, kuras Izraēla cer paturēt miera līguma rezultātā.

Netanjahu un Abass jaunnedēļ Eiropā tiksies ar Keriju, lai pārrunātu miera procesa gaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!