Naktī uz pirmdienu pie vienas no Londonas mošejām mikroautobusam ietriecoties ticīgo pūlī nogalināts vismaz viens cilvēks, bet desmit guvuši ievainojumus, ziņo varasiestādes.

Tikmēr Lielbritānijas Musulmaņu padome, lielākā Apvienotās Karalistes islāmticīgo organizācija, jau paziņojusi, ka notikušais esot apzināts islamofobijas akts, kas pastrādāts musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā, kad liels skaits ticīgo naktīs pulcējas mošejās.

Arī premjerministre Terēza Meja apstiprinājusi, ka policija notikušo izmeklē kā iespējamu teroraktu, kā arī pavēstījusi, ka vēlāk pirmdien sasaukta kabineta ārkārtas sēde.

Mikroautobusa vadītāju - kādu 48 gadus vecu vīrieti - sagūstījuši apkārtējie cilvēki, līdz ieradusies policija un viņu aizturējusi. Policija pavēstījusi, ka aizturētajam tikšot veikta garīgās veselības pārbaude.

Policija uz notikuma vietu tika izsaukta pirmdien plkst.0.20 (plkst.2.20 pēc Latvijas laika), un Londonas ātrās palīdzības dienests vēsta, ka slimnīcā pēc incidenta nogādātas astoņas personas, bet diviem cietušajiem medicīniskā palīdzība sniegta notikuma vietā.

Lielbritānijas Musulmaņu padome paziņojusi, ka spēkrata vadītājs "tīši" ietriecies dievlūdzēju pūlī, kas devies prom no Finsberija parka mošejas, uzsverot, ka notikušais esot visvardarbīgākā islamofobijas izpausme, kādu Apvienotā Karaliste pieredzējusi pēdējā laikā.

Musulmaņu padome aicinājusi varasiestādes pastiprināt reliģisko objektu apsardzi ramadāna laikā.

Finsberija parka mošejas savulaik bija pazīstama kā radikālu islāmistu pulcēšanās vieta. Mošeju agrāk vadīja islāmistu ekstrēmists un sludinātājs Abu Hamza, kuram ASV piespriests mūža ieslodzījums par terorismu.

Hamza mošejā sludināja no 1997.gada līdz 2003.gadam. Pēc tam vadība mošejā mainījās, tomēr pēc Parīzē notikušajiem teroraktiem mošeja saņēmusi draudus.

Incidents pie Finsberija parka mošejas noticis divas nedēļas pēc kārtējā terorakta, kuru Londonā sarīkoja islāma ekstrēmisti.

Kā ziņots, trīs teroristi 3.jūnija vakarā ar mikroautobusu uztriecās gājējiem uz Londonas tilta, bet pēc tam ar nažiem uzbruka cilvēkiem "Borough Market" tirgū, kas atrodas tilta dienvidu galā.

Policija uzbrucējus nošāva, taču viņi paspēja noslepkavot astoņus cilvēkus. Vēl 48 cilvēki šajā uzbrukumā guva ievainojumus. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās teroristu grupējums "Islāma valsts".

Arī 22.martā kāds islāmists ar īrētu automašīnu ietriecās ļaužu pūlī uz Londonas Vestminsteras tilta, bet pēc tam nodūra policistu. Kopumā šajā uzbrukumā tika noslepkavoti pieci cilvēki, pirms policija uzbrucēju nošāva.

Savukārt 22.maijā kāds islāmistu terorists uzspridzinājās amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncertā Mančestrā, noslepkavojot 22 cilvēkus. Arī par šo noziegumu atbildību uzņēmās "islāma valsts".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!