Foto: AP/Scanpix

Students no Austrijas piektdien aicinājis miljards sociālā tīkla "Facebook" lietotājus pievienoties prāvai pret sociālā tīkla pārkāpumiem, kas aizskar lietotāju privātumu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Makss Šremzs vēlas aktualizēt datu aizsardzības jautājumu.

26 gadus vecais students uzskata, ka sociālais tīkls "Facebook" katram lietotājam rada 500 eiro zaudējumus, pārkāpjot datu aizsardzības likumus, piemēram, nododot personīgos datus ASV Nacionālās drošības aģentūrai.

Saskaņā ar Austrijas likumdošanu, cilvēki un cilvēku grupas var nodot savas finansiālās prasības vienai personai, šai gadījumā Šremzam. Viņš aicina visus, kas vēlas, lai sociālais tīkls "Facebook" darbojas likumīgi, nodrošinot datus aizsardzību, reģistrēties portālā "fbclaim.com".

Plānots, ka Šremzs vērsīsies tiesā visu to lietotāju vārdā, kas būs reģistrējušies iepriekš minētajā mājaslapā. Ja tiesa lems par labu Šremzam, tad iegūto naudas summu sadalīs uz "Facebook" lietotājiem, kas būs reģistrējušies mājaslapā "fbclaim.com".

Sociālajiem tīkliem un datu aizsardzībai pēdējos gados ir pievērsta īpaša uzmanība. Arī Šremzs norāda, ka "Facebook" ir tikai viens no tīkliem, kas pārkāpj datu aizsardzības privātumu, tā kā tas ir lielākais sociālais tīkls, viņš izvēlējies sākt ar to. Viņš cer, ka tiesa lems viņam labvēlīgi, un tas iekustinās arī citus sociālos tīklus rīkoties atbildīgāk.

Šajā akcijā nevar piedalīties Kanādas un ASV "Facebook" lietotāji, kā arī akcijā nevar piedalīties nepilngadīgi sociālā tīkla lietotāji.

"Facebook" ir lielākais sociālais tīkls, kura lietotāju skaits jau ir sasniedzis 1,32 miljardus lietotāju. Pats uzņēmums ir aptuveni 200 miljardus dolāru vērts.

Uzņēmums "Facebook" vēl nav sniedzis komentārus par Šremza īstenoto akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!