Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pērn maijā bijušā FIB direktora Roberta Millera vadībā ASV sākās vērienīga izmeklēšana par Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Viens no uzdevumiem ir arī noskaidrot, vai starp ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas pārstāvjiem un Krieviju notikusi jebkāda sadarbība. Piedāvājam ieskatu Millera izmeklēšanā, atgādinot tās uzsākšanas iemeslus, kā arī parādot personas, kuras izmeklēšanas rezultātā apsūdzētas un atzītas par kriminālnoziedzniekiem.

Milleru īpašā padomnieka amatā iecēla ASV Tieslietu departamenta vadītāja vietnieks Rods Rozenšteins. Līdzās Millera galvenajiem uzdevumiem izmeklēt Krievijas iejaukšanos 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās un skaidrot Trampa kampaņas organizētāju saistību ar Krievijas valdību, viņam ir tiesības izmeklēt arī citus jautājumus un notikumus, kas atklāti vai radušies izmeklēšanas rezultātā.

Kā īpašais padomnieks Roberts Millers drīkst izsniegt tiesas pavēstes, izvirzīt apsūdzības, pieprasīt finansējumu, pieņemt papildu darbiniekus, kā arī tiesas izskatīšanai nodot informāciju par kriminālnoziegumiem, kas atklāti izmeklēšanas rezultātā.

Izmeklēšanu sākās neilgi pēc tam, kad Tramps no FIB direktora amata atstādināja Džeimsu Komiju. Starp citu, Komijs ir apgalvojis, ka Tramps viņam lūdzis pārtraukt izmeklēšanu par Maiklu Flinu – kādreizējo Trampa nacionālās drošības padomnieku.

Jau kritušie Trampa vīri:

Millera izmeklēšanas komanda izvirzījusi apsūdzības arī pret 13 Krievijas pilsoņiem un trim Krievijas kompānijām par iejaukšanos ASV vēlēšanās. Tāpat apsūdzības izvirzītas pret 12 Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) darbiniekiem par kiberuzbrukumu veikšanu pret Demokrātu partijas pārstāvjiem, raksta "Business Insider".

Donalds Tramps pret Millera izmeklēšanu ir bijis ļoti kritisks. Manaforta notiesāšanu Tramps nodēvēja par daļu no "raganu medībām". ASV prezidents Millera izmeklēšanu bieži publiski dēvē par "raganu medībām" un par spīti jau vainu atzinušajiem, uzstāj, ka viņa kampaņa nav sadarbojusies vai jebkādā veidā koordinējusi savas darbības ar Krieviju. Arī Maskava noliedz, ka būtu iejaukusies 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmais no Trampa kampaņas pārstāvjiem, kas atzina savu vainu, bija Džordžs Papadopuloss.

Papadopuloss kampaņas laikā bija Trampa padomnieks ārpolitikas jautājumos. 2016. gada martā viņš esot kontaktējies ar Jozefu Misfudu – Londonā dzīvojošu profesoru, kuram bijusi saistība ar Krievijas valdību. 2016. gada aprīlī Misfuds Papadopulosam atklāja, ka Krievijas pārstāvju rīcībā ir kompromitējoša informācija par Trampa konkurenti Hilariju Klintoni, raksta "The New York Times".

Kad FIB 2017. gada janvārī intervēja Papadopulosu, viņš maldināja biroju, sakot, ka ticies ar diviem Krievijas pārstāvjiem pirms pievienošanās Trampa kampaņai. Tā paša gada oktobrī viņš atzinās, ka tomēr bija ar tiem ticies laikā, kad jau strādāja kā Trampa kampaņas padomnieks, raksta BBC.

Tiek ziņots, ka Papadopulos sešas reizes ir mēģinājis organizēt tikšanos starp Trampa un Krievijas pārstāvjiem prezidenta kampaņas laikā, vēsta "Business Insider".

Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Par melošanu FIB atzinās arī bijušais Trampa nacionālās drošības padomnieks Maikls Flins. Flins atzinās, ka melojis FIB par savām sarunām ar Krievijas vēstnieku ASV Sergeju Kisļaku. Savu vainu Flins atzina 2017. gada 1. decembrī. Viņš ir piekritis sadarboties ar Millera izmeklēšanu.

Sākotnēji Flins apgalvoja, ka nav centies Kisļaku pierunāt nesaasināt situāciju, atbildot uz ASV ieviestajām sankcijām pret Maskavu. Tomēr vēlāk atklājās, ka noticis ir tieši pretējais un ka Flina apgalvojums neatbilda patiesībai. Toreiz Kisļaks bijušo Trampa padomnieku esot informējis, ka Maskavas atbilde uz sankcijām, pēc Flina lūguma, būšot mērenāka. Flins sākotnēji norādīja, ka neatceras, ka Kisļaks ko tādu būtu teicis. Tomēr arī šis Flina apgalvojums nebija patiess, raksta "NBC News".

Foto: AP/Scanpix/LETA

Alekss van der Zvāns ir jurists no Nīderlandes. Šī gada februārī viņš atzinās, ka ir melojis izmeklētājiem par savām saistībām ar politisko konsultantu un Donalda Trampa kampaņas vietnieku Riku Geitsu.

3. aprīlī par melošanu izmeklētājiem van der Zvāns saņēma 30 dienas ilgu cietumsodu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Riks Geitss bija Donalda Trampa kampaņas priekšsēdētāja vietnieks. Viņš atzina savu vainu 2018. gada 23. februārī un piekrita sadarboties ar Millera vadīto izmeklēšanu.

Geitsu apsūdzēja par kriminālpārkāpumiem, tostarp, bankas apkrāpšanu un naudas atmazgāšanu. Tāpat viņu apsūdzēja par ienākumu slēpšanu trīs miljonu dolāru apmērā. Geitss kopā ar bijušo Trampa kampaņas vadītāju Polu Manafortu, tiek apsūdzēti arī par nereģistrēto lobēšanu, ko viņi veica bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča valdības labā. Abi apsūdzētie esot darbojošies, kā "nereģistrēti aģenti" - par lobēšanas pasākumiem viņi nav informējuši ASV valdību, raksta BBC.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Pols Manaforts bija Trampa kampaņas vadītājs līdz 2016. gada maijam. Šī gada 21. augustā viņu atzina par vainīgu astoņās apsūdzībās, tostarp nodokļu krāpšanā un banku krāpšanā. Tāpat Manaforts nebija sniedzis informāciju par saviem ārvalstu bankas kontiem.

Kā jau tika minēts iepriekš, Manaforts ir strādājis arī par bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča un viņa partijas politisko konsultantu. Būdams Janukoviča partijas padomnieks, Manaforts ir nopelnījis vairākus miljonus dolāru, vēsta "The New York Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!