Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) policijas misijai Donbasā nepieciešami tūkstošiem policistu, paziņojis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

Viņš norādīja, ka policistu skaits būs atkarīgs no policijas misijas mandāta, bruņojuma un izvietošanas. Tāpat svarīgs ir aspekts, kādus pienākumus uzņemsies EDSO novērošanas misija.

Pēc viņa teiktā, Krievija tajā pat laikā vēlas policistu skaitu misijā samazināt līdz minimumam.

"Es ļoti ceru, ka tā [EDSO misija] spēs pilnībā novērot robežu, kā arī kontrolēt vietas, kur tiks glabāts bruņojums," sacīja Kļimkins.

EDSO policijas misijas izvēršana Donbasā tika apspriesta "Normandijas formāta" valstu - Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas - līderu 23. maija telefonsarunā.

Pēc sarunām Ukrainas prezidenta Petro Porošenko preses dienests paziņoja, ka "Normandijas četrinieks" vienbalsīgi "atbalstījis EDSO policijas misijas izvēršanu Donbasā", savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses dienests pavēstīja, ka runa ir tikai par esošās novērošanas misijas efektivitātes palielināšanu.

Austrumukrainā kopš 2014. gada gājuši bojā aptuveni 9300 cilvēku un vairāk nekā 21 000 ir ievainoti.

Vairākas noslēgtās vienošanās par pamieru ir mazinājušas vardarbību, tomēr sporādiskas sadursmes turpinās un politisks risinājums joprojām nav panākts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!