Foto: AFP/Scanpix
Krievijā Krasnodaras novadā notikušo plūdu laikā nav pienācīgi darbojusies brīdinājuma sistēma par draudošajām briesmām un ir pieļautas kļūdas, atsaucoties uz ārkārtas situāciju ministra Vladimira Pučkova paziņojumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

“Saskaņā ar provizorisku informāciju, iedzīvotāju brīdināšana tika organizēta, bet diemžēl, kompleksa darbība nenotika. Atsevišķi dienesti un vadītāji notikuma vietās pieļāva kļūdas. Ne visi iedzīvotāji tika brīdināti noteiktajos termiņos,” paziņoja ministrs.

Ministrs atgādināja, ka saskaņā ar informāciju, kas bijusi 10:00 pēc Maskavas laika, plūdos bojā gājis ir 171 cilvēks. 3,3 tūkstošiem cilvēku daļēji zaudēti pirmās nepieciešamības priekšmeti, bet pilnībā bez tiem palikuši 18,7 tūkstoši. 800 cilvēku atrodas medicīnas iestādēs. Pavisam cietuši vairāk nekā 22 tūkstoši cilvēku.

Jau vēstīts, ka plūdos Krievijas dienvidos, Krasnodaras novadā, bojāgājušo skaits sasniedzis 171 cilvēku. Spēcīgu lietavu dēļ pārplūdusi Kubaņas upe.

Turpinās glābšanas darbi. Policija sniedz palīdzību, evakuējot iedzīvotājus no plūdu apdraudētajām teritorijām. Glābšanas darbos tiek izmantotas laivas, kuteri un helikopteri.

Plūdu dēļ Krasnodaras novadā ir traucēta pasažieru vilcienu satiksme, un ceļā ir apstājušies desmitiem vilcienu. Tūkstošiem cilvēku, kas nevar doties ceļā, atrodas Novorosijskas un populārā kūrorta Anapas, kā arī citās dzelzceļa stacijās.

Sestdienas vakarā Krimskā ieradās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš no helikoptera apskatīja cietušos rajonus. Putins arī vadīja sanāksmi, kurš piedalījās ārkārtas situāciju ministrs Vladimirs Pučkovs un Krasnodaras novada gubernators Aleksandrs Tkačovs.

Applūdušas dzīvojamās mājas, plašas lauksaimniecībā zemes teritorijas un ir bojāta elektrības padeves sistēma.

Policija informēja, ka ir konstatēti marodierisma gadījumi un vairāki marodieri aizturēti.

Vietējie iedzīvotāji stāstīja, ka ūdens līmenis upē cēlies ļoti strauji un dažu minūšu laikā applūdināti ēku pirmie stāvi. Nekādi trauksmes brīdinājumi pirms tam netika saņemti, uzsvēra vietējie.

Vietējā pašvaldība paskaidroja, ka Gelendžikā 24 stundu laikā nolija piecu mēnešu norma, bet Novorosijskā diennakts laikā nolijusi divu mēnešu norma.

Amatpersonas kategoriski noliedz izskanējušos pieņēmumus, ka plūdos vainojama tīša ūdens nopludināšana vai nejauša noplūde no Neberdžajas ūdenskrātuves.

Pirmdien Krievijā ir sēru diena, lai pieminētu plūdos Krasnodaras novadā bojāgājušos, kā arī 14 pareizticīgo svētceļniekus no Krievijas, kas sestdien gāja bojā autobusa katastrofā Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!