Foto: AP/Scanpix

Vairāki simti lietotu militāro transportlīdzekļu, ko Lietuva iepērk no Nīderlandes, palielinās Bruņoto spēku mobilitāti un iespējas, paziņojis Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

"Tehnika ir lietota, bet labā stāvoklī, saremontēta, atjaunota, brauc labi. (..) Esam apmierināti ar cenas un kvalitātes attiecību," žurnālistiem sacījis ministrs, kas ceturtdien Kauņā aplūkoja iepirkto tehniku kopā ar Nīderlandes vēstnieku Bertu van der Lingenu. "Domāju, ka tas atvieglos mūsu karavīriem dienestu un palīdzēs labāk pildīt savus pienākumus."

Jau ziņots, ka Lietuvas Bruņotie spēki no Nīderlandes armijas kopumā pērk vairākus simtus lietotu militārās tehnikas vienību - gan militārās apvidus mašīnas "Mercedes-Benz GD", gan kravas automašīnas DAF, gan citu tehniku. Projekta kopējā vērtība ir septiņi miljoni eiro.

Uz Lietuvu šī tehnika tiek nogādāta pa daļām - pirmie 15 transportlīdzekļi tika saņemti pagājušajā gada decembrī, aprīlī Lietuva saņēma vēl vienu sūtījumu, tai skaitā 18 medicīniskās evakuācijas apvidus mašīnas, bet jūnijā un jūlijā - vēl aptuveni pusotra simta apvidus mašīnu. Pārējā tehnika, tostarp kravas mašīnas un piekabes, tiks piegādāta Lietuvai šā un nākamā gada laikā.

Apvidus mašīnas "Mercedes-Benz GD", ko ministrs un vēstnieks apskatīja Kauņā, ražotas apmēram pirms divdesmit gadiem un nobraukušas aptuveni 220 000 kilometru.

Šī ir jau otrā reize, kad Lietuvas Bruņotie spēki iepērk militāro tehniku no Nīderlandes - armijas. 2012. un 2013. gadā Lietuva iegādājās transportlīdzekļus, sakaru konteinerus un lidlauku apkopes tehniku, nomainot novecojušo un ekonomiski neizdevīgo tehniku, kas tika izmantota līdz tam.

Nīderlande arī gatavojas sūtīt uz Lietuvu savus karavīrus Vācijas vadītā starptautiskā bataljona sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!