Baltkrievijas Ārlietu ministrija iesniegusi protestu Krievijas vēstniecības pārstāvim saistībā ar krievu zinātnieka Leonīda Rešetņikova (attēlā) izteikumiem par Baltkrievijas vēsturi un valodu, vēsta "Radio Svoboda".

Krievijas Stratēģisko pētījumu centra direktors Rešetņikovs paziņoja, ka baltkrievu valoda ir mākslīgi izveidota ar Komunistiskās partijas 1926. gada rīkojumu, bet pati Baltkrievija esot "vēsturiska Krievijas daļa un nevar būt neatkarīga".

"Kas gan tā par valsti? Ko mēs darām? Kāpēc mēs kropļojam vēsturi? Pārrakstām tūkstošgadīgu vēsturi... Valodai ir 90 gadu," videoierakstā izsakās pētnieks.

Minska savā paziņojumā uzsvērusi, ka šos izteikumus uzskata par nepamatotiem un nepieņemamiem. Rešetņikova sacītais neatbilst Baltkrievijas-Krievijas attiecību stratēģiskajam raksturam, pasvītro Ārlietu ministrija.

Krievijas Stratēģisko pētījumu institūts, kurš nodarbojas ar Maskavas starpvalstu attiecību studijām, ir dibināts 1992. gadā un tiek finansēts no valsts budžeta.

Ne mazāk provokatīvus izteikumus kaimiņvalstīm nesen veltījis Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta vadošais eksperts Mihails Aleksandrovs (attēlā zemāk). Viņš internetā pieejamā videoierakstā klāstīja, ka ir jāsagaida pamiera pārkāpums no Ukrainas puses un tad Donbasa kaujiniekiem jāsāk masīvs uzbrukums ar Krievijas aviācijas un raķešu atbalstu.

Foto: Kadrs no video

"Faktiski Sīrijas variants, kad tiks iznīcināta Ukrainas galvenā militārā infrastruktūra, sakaru un vadības centri, pretgaisa aizsardzības sistēmas, smagais bruņojums. Bet iznīcināt pozīcijas, kurās palikuši vieni kājnieki ar vieglajiem ieročiem, izvirzīsies Donbasa karavīri, kuri attīrīs to [Ukrainu] no Ukrainas bruņoto spēku atliekām," stāsta Aleksandrovs.

Pēc Kijevas varas gāšanas valsts pārvalde tiktu nodota prokrieviskajiem spēkiem, modelē eksperts. Turklāt Krievijai sagrābto teritoriju uzturēšanai jātērējas nebūs, jo Ukraina pati ir bagāta zeme, viņš uzskata. Eksperts iecerējis, ka Ukrainā darbotos uzņēmumi, kas veicinātu Krievijas rūpniecību.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, kā ari sāka veicināt un atbalstīt nemierus Ukrainas austrumos, kur joprojām notiek sadursmes starp Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!