Foto: AFP/Scanpix

93 gadu vecumā ASV pirmdien miris Teodors Van Kirks, kurš bija pēdējais dzīvai apkalpes loceklis no leģendārā B-29 bumbvedēja "Enola Gay", no kura 1945. gadā nomesta atombumba uz Japānas pilsētas Hirosimas, vēsta portāls "ajc.com".

Teodors Van Kirks, kuram bija iesauka "Holandietis", miris Džordžijas štatā. Viņš bija bumbvedēja navigators. Hirosimas bombardēšanas brīdī Van Kirks bija 24 gadus vecs.

"Es nelepojos ar Hirosimā nogalinātajiem, bet kā gan vēl var uzvarēt karu. Ja nevienu negrasies nogalināt, tad nevajag sākt karot," pirms vairākiem gadiem intervijā žurnālam "Spiegel" izteicies Van Kirks. Viņš arī pauda pārliecību, ka cilvēki, kuri sāk karu, "ir ārprātīgi", bet, ja tomēr karš ir sācies, tad jācenšas to pabeigt pēc iesējas ātrāk un ar mazāk upuriem.

"Enola Gay" ar 12 cilvēku lielu ekipāžu 1945. gada 6. augustā virs Hirosimas nometa četras tonnas smagu urāna bumbu "Mazulis". Sprādziena rezultātā gāja bojā 70 000 līdz 100 000 cilvēku. Tūkstošiem citu vēlāk mira no startu slimības. Kopējais upuru skaits pārsniedza 140 000.

Kā uzskata daudzi pētnieki, ja netiktu veikts kodoltrieciens Hirosimā un Nagasaki, sabiedrotajiem nāktos karadarbību turpināt Japānas teritorijā, kas izraisītu vēl lielākus zaudējumus gan karavīru rindās, gan starp mierīgajiem iedzīvotājiem.

Bumbvedējs B-29 "Enola Gay" atrodas Nacionālā aviācijas un kosmonautikas muzeja filiālē kādā Vašingtonas piepilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!