Foto: AP/Scanpix

78 gadu vecumā ceturtdien miris atvaļināts amerikāņu ģenerālis Normens Švarckopfs, kurš 1991. gadā Persijas līča kara laikā komandēja ASV vadītās koalīcijas spēkus militārajā operācijā "Tuksneša vētra" Irākas karaspēka padzīšanai no Kuveitas, vēsta ārvalstu mediji.

Švarckopfs ceturtdien miris savā mājā Floridā, kur dzīvoja pēc atvaļināšanās no sava pēdējā militārā amata – galvenais komandieris ASV Centrālajā pavēlniecībā. Ģenerāļa ģimenes locekļi par nāves iemeslu min plaušu karsoņa izraisītas komplikācijas.

Ar sēru paziņojumu viens no pirmajiem nāca klajā bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais, kurš pats veselības problēmu dēļ atrodas intensīvajā aprūpē slimnīcā Teksasā. Tieši Buša prezidentūras laikā notika 1990. – 1991. gada Persijas līča karš.

"Barbara [Buša sieva] un es sērojam par patiesa amerikāņu patriota un viena no savas paaudzes lielajiem militārajiem līderiem zaudēšanu," raidsabiedrība "Sky News" citē prezidenta paziņojumu.

Persijas līča kara laikā Švarckopfs kļuva par koalīcijas spēku, kuri padzina Irākas līdera sadama Huseina armiju no Kuveitas, publisko "seju". Pēc atvaļināšanās no armijas 1992. gadā viņš sarakstīja autobiogrāfiju "It Doesnt't Take A Hero".

Švarckopfs ir saņēmis apbalvojumus no ASV, Francijas, Lielbritānijas, Beļģijas, Kuveitas, Saūda Arābijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataras un Bahreinas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!