Foto: DELFI
Bijušais padomju spiegs Jurijs Drozdovs, kurš pārraudzīja Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu tīklu ārvalstīs, trešdien nomira 91 gada vecumā.

Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests (SVR), īsi informējot par Drozdova nāvi, neminēja tās cēloni un citu konkrētāku informāciju.

Drozdovs, kurš bija Otrā pasaules kara veterāns, 1956.gadā pievienojās VDK un tika nosūtīts uz Austrumvāciju kā sakaru dienesta virsnieks pie tās slepenpolicijas "Stasi".

1962. gadā viņš piedalījās ASV notiesātā padomju spiega Rūdolfa Ābela apmaiņā pret Padomju Savienībā notriekto amerikāņu izlūklidmašīnas pilotu Frensisu Geriju Pauersu. Šī apmaiņa tika parādīta Stīvena Spīlberga 2015.gada filmā "Bridge of Spies" ("Spiegu tilts").

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien Kremļa vietnē izteica līdzjūtību Drozdova atraitnei un diviem dēliem. Drozdovs bija "leģendārs spiegs un izcils profesionālis", kurš bija arī "satriecoša personība un īsts patriots," atzina Putins.

Drozdovs, strādājot diplomātiskā aizsegā, bija VDK rezidents Ķīnā no 1964. līdz 1968.gadam un ASV no 1975. līdz 1979.gadam.

1979.gadā viņš sāka vadīt VDK nodaļu, kas pārraudzīja slepeno aģentu tīklu ārvalstīs, un palika šajā darbā līdz savai demisijai 1991.gadā. Aģenti, kas ar neīstu identitāti dzīvoja ārvalstīs, tika dēvēti par "nelegāļiem" un tika uzskatīti par padomju izlūkdienesta eliti.

1979.gada decembrī Drozdovs vadīja operāciju Afganistānas prezidenta Hafizullas Amina pils ieņemšanai, kura bruģēja ceļu padomju iebrukumam Afganistānā.

Drozdovs arī nodibināja VDK specvienību "Vimpel" slepenu operāciju veikšanai ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!