Foto: AFP/Scanpix
Mirušais amerikāņu astronauts Nīls Ārmstrongs, kurš 1969.gadā kļuva par pirmo cilvēku, kas izkāpis uz Mēness, tiks apbedīts jūrā, ceturtdien paziņoja viņa ģimenes oficiāls pārstāvis Riks Millers.

"Man ir aizdomas, ka tas būs privāts pasākums," sacīja Millers. Viņš piebilda, ka sīkākas detaļas vēl nav zināmas.

Apbedīšana jūrā notiks pēc 13.septembrī paredzēta publiska Ārmstronga piemiņas dievkalpojuma Vašingtonas Nacionālajā katedrālē. Ir gaidāms, ka uz šo dievkalpojumu ieradīsies ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) vadītājs Čārlzs Boldens, esošie un bijušie astronauti un citas ievērojamas personas.

Pagājušonedēļ Ārmstronga tuvinieki, draugi un astronauti sapulcējās viņa dzimtajā vietā Ohaio štatā uz privātu piemiņas dievkalpojumu. Šī pasākuma laikā ASV bija nolaisti pusmastā valsts karogi.

Ārmstrongs nomira 25.augustā 82 gadu vecumā no pēcoperācijas komplikācijām. Viņam augusta sākumā tika veikta sirds apvedkanāla operācija, lai atslogotu četras bloķētas koronārās artērijas.

Ārmstrongs kā kosmosa kuģa "Apollo 11" misijas komandieris 1969.gada 20.jūlijā kļuva par pirmo cilvēku, kas izkāpis uz Mēness. To izdarot, viņš pateica slaveno frāzi: "Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens cilvēcei."

Ārmstrongs un pārējie trīs "Apollo 11" apkalpes locekļi pērn novembrī saņēma Kongresa Zelta medaļu, kas ir augstākais ASV civilais apbalvojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!