Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV Misisipi štata "Biloxi" skola no 8. klases obligātās literatūras saraksta izņēmusi Hāperas Lī romānu "Kas nogalina lakstīgalu", jo grāmatā izmantotā valoda "liek cilvēkiem justies neērti", vēsta medijs "The Guardian".

Skolas viceprezidents Kenijs Holovejs laikrakstam "The Sun Herald" skaidroja, ka mācību iestāde saņēmusi sūdzības par Lī romānu. "Grāmatā ir izmantota valoda, kas liek cilvēkiem justies neērti. Mēs varam skolēniem nodot to pašu vēstījumu ar citām grāmatām. Tā joprojām ir mūsu bibliotēkā, bet 8. klase izmantos citu grāmatu," klāstīja Holovejs.

"Biloxi" skolas mājaslapā atrodams ieraksts, ka "Kas nogalina lakstīgalu" skolēniem iemāca - līdzjūtība un empātija nav atkarīga no cilvēka rases vai izglītības.

Lī "Kas nogalina lakstīgalu" izdeva 1960. gadā, romānā aprakstot rasu nevienlīdzību Alabamā. Līdz šim pārdoti vairāk nekā 40 miljoni grāmatas eksemplāru un romāns saņēmis Pulicera prēmiju. 1963. gadā romāns piedzīvoja ekranizāciju ar Gregoriju Peku galvenajā lomā, saņemot trīs "Oskarus".

Laikraksts "Sun Herald" norāda, ka sašutumu raisījis romānā izmantotais vārds "nēģeris". 2016. gadā no obligātās literatūras saraksta "Kas nogalina lakstīgalu" izņēma arī Virdžīnijā.

Lī pērnā gada februārī 89 gadu vecumā aizgāja mūžībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!