Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas rietumos notiekošā vardarbībā, kas sākās pagājušonedēļ pēc rohindžu nemiernieku uzbrukumiem policijas posteņiem Rakhainas štatā, ir nogalināti apmēram 400 cilvēku, un tās dēļ vismaz 38 000 islāmticīgo rohindžu ir aizbēguši no Mjanmas uz kaimiņvalsti Bangladešu, piektdien vēstīja Mjanmas armija un humānās palīdzības aģentūras.

Vismaz 41 rohindžu bēglis noslīka, kad trīs laivas apgāzās viņu mēģinājumā šķērsot Nafas upi, lai nokļūtu Bangladešā, glābjoties no nemieriem Rakhainas štatā.

Jaunais nogalināto skaits, kas vairākkārt pārsniedza iepriekšējās aplēses, tika minēts armijas paziņojumā piektdien.

Rohindžu nemiernieki, kurus Mjanmas valdība raksturoja kā "teroristus", 25. augustā uzbruka policijas posteņiem Rakhainas štatā. Šiem uzbrukumiem sekoja vardarbība, kas lielākoties bija vērsta pret musulmaņiem, bet kurā netika taupīti arī hinduisti, kas arī bija spiesti bēgt no savām mājām.

Mjanmā iedzīvotāju vairākums ir budisti, bet musulmaņi un hinduisti ir reliģiskas minoritātes.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs sacīja, ka ir dziļi nobažījies par Mjanmas drošības spēku rīcību Rakhainas štatā, un aicināja uz "savaldību un mieru, lai novērstu humānu katastrofu".

"Ģenerālsekretārs uzsver Mjanmas valdības pienākumu garantēt drošību un palīdzību visiem, kam tā vajadzīga, un ļaut ANO un tās partneriem sniegt humāno atbalstu, ko tie ir gatavi nodrošināt," teikts ANO ģenerālsekretāra biroja paziņojumā.

Gutērrešs atzīmēja Bangladešas varas iestāžu centienus apmierināt robežu šķērsojošo cilvēku "galējās vajadzības".

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) lēsa, ka kopš 25. augusta Bangladešā ir ieradušies vismaz 38 000 rohindžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!