Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mjanmas mēnešiem ilgie uzbrukumi ir izplānota, labi organizēta kampaņa ar mērķi izspiest veselu tautu no valsts pāri robežai uz Bangladešu, un nepieļaut viņu atriešanos, secināts ANO ziņojumā.

"Brutālie uzbrukumi Rakhainas štatā ir labi organizēti, koordinēti un sistemātiski ar mērķi ne tikai izspiest tautu no Mjanmas, bet arī nepieļaut viņu atgriešanos mājās," ANO eksperti secinājuši pēc 65 indivīdu un grupu intervēšanas Bangladešā. "Cilvēktiesību pārkāpumi tiek īstenoti, Mjanmas drošības spēkiem nereti sadarbojoties ar Rakhainas budistiem," teikts ziņojumā.

"Vairākos gadījumos pirms uzbrukumiem no megafoniem izkliegti brīdinājumi: "Jūs šeit neiederaties, dodieties uz Bangladešu. Ja jūs nedosieties, mēs nodedzināsim jūsu mājas un nogalināsim jūs!"," teikts ziņojumā. Stratēģiski rohindžu vidū tika radītas dziļas bailes, kā arī emocionālas un fiziskas traumas.

Ziņojums šo kampaņu dēvē par "etnisko tīrīšanu". OHCHR norāda, ka līdzās cilvēku iznīcināšanai pret etniskām minoritātēm notiekot asa vēršanās pret musulmaņiem arī reliģisku motīvu dēļ.

Ņemot vērā, ka Mjanmā vēl atrodas simtiem tūkstošu rohindžu, ANO Mjanmai pieprasījusi ļaut valstī iekļuvi palīdzības sniedzējiem. Līdz šim Mjanma to liegusi, un slēgusi rohindžu apdzīvoto reģionu ārvalstniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!