Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni un Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien apsveica Irānas pašreizējo valsts galvu Hasanu Ruhani ar uzvaru vēlēšanās.

Mogerīni solīja, ka ES turpinās attīstīt 2015. gada kodolvienošanās īstenošanu.

"Irānas iedzīvotāji kaislīgi piedalījās savas valsts politiskajā dzīvē. Es apsveicu prezidentu Ruhani ar to, ka viņš saņēmis spēcīgu mandātu," Mogerīni rakstīja mikroemuāru vietnē "Twitter", solot, ka ES ir gatava turpināt kodolvienpšanās izpildi, attīstīt divpusējās attiecības, reģionālo mieru un piepildīt Irānas iedzīvotāju gaidas.

ES un citas lielvaras 2015. gadā panāca vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu, un saistībā ar no 2016. gada janvāra ir sākta sankciju mīkstināšana.

Lai gan vienošanās tiek uzskatīta par sākumu attiecību uzlabošanai, progress bijis lēns un saspīlējumu rada Irānas atbalsts Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam.

Arī Putins apsveica Ruhani, aicinot pastiprināt Krievijas un Irānas attiecības.

Telegrammā Ruhani Putins "apliecināja gatavību turpināt kopīgo aktīvo darbu, lai turpinātu attīstīt Krievijas un Irānas sadarbības partnerību", teikts Kremļa izplatītajā paziņojumā.

Putins arī pauda pārliecību, ka abas valstis turpinās strādāt, lai "saglabātu stabilitāti un drošību Tuvajos Austrumos un pasaulē kopumā". Viņš arī izteica pārliecību, ka veiksmīgi tiks izpildītas vienošanās, kas panāktas martā, kad Ruhani apmeklēja Krieviju.

Irāna un Krievija kļuvušas par sabiedrotajām Sīrijā, palīdzot Asadam pēdējo mēnešu laikā atgūt savā kontrolē teritorijas.

68 gadus vecais relatīvi mērenais Ruhani piektdien notikušajās vēlēšanās ieguvis 57% balsu, paziņoja Irānas iekšlietu ministrs Abdolreza Rahmani Fazli. Viņa sāncensi konservatīvo garīdznieku Ebrahimu Raisi atbalstījuši 38,3% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!