Foto: ASV armija

Irākas un Sīrijas lielākajās kampaņās pret teroristu organizāciju "Daesh" iepriekš vēl nepieredzētos apmēros tiek izmantotas uz kravas auto bāzes uzstādāmās augstās mobilitātes reķešsistēmas "M142" (HIMARS), raksta medijs "Defense Tech".

Kā liecina sociālo tīklu ieraksti no Mosulas frontes Irākā, HIMARS kļuvušas par stratēģiski svarīgu ieroci, sagatavojot kaujas vidi pirms sauszemes uzbrukuma.

Septembra sākumā ASV uzņēmuma "Lockheed Martin" raķešsistēmas tika izmantotas Turcijas armijas invāzijas atbalstam Sīrijā. Raķešsistēmas uzbrukuma laikā atradušās kādā slepenā bāzē Turcijā. Tāpat kopš oktobra tās tiek plaši izmantotas Irākas Drošības spēku un Kurdistānas pešmergas atbalstam Irākas ziemeļos.

Tieši kaujā par "Daesh" kontrolē esošo lielāko pilsētu Mosulu un tās apkārtni, HIMARS kļuvušas par zīmīgu ikonu, jo to plašās izmantošanas dēļ video ar svelpjošo raķešu palaišanu izdevies nofilmēt daudziem kara dalībniekiem.

HIMARS ļauj ar lielu precizitāti iznīcināt konkrētus mērķus. Irākā un Sīrijā tie galvenokārt ir "Daesh" komandcentri, kaujas pozīcijas, ieroču un ar sprāgstvielām pildīto pašnāvnieku auto darbnīcas.

Sīrijas un Irākas kara laikā HIMARS izvietotas arī Jordānijā, tā dēvēto mēreno nemiernieku atbalstam Sīrijā. Līdzās ASV tā dēvētās vieglās raķešsistēmas ir arī Jordānijas, Singapūras, kā arī Apvienoto Arābu Emirātu rīcībā.

#HIMARS shot #qayyarah #Iraq #MosulOps #CJTFOIR pic.twitter.com/y1aAqzhAoX— seth robson (@sethrobson1) October 31, 2016

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!