Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc tam, kad svētdien atentātā separātistu kontrolētajā Ukrainas pilsētā Doņeckā nogalināts prokremlisko kaujinieku komandieris Arsēnijs Pavlovs ar kaujas segvārdu Motorola, pašpasludinātajā "Doņeckas Tautas Republikā" (DTR) izsludinātas sēras.

Sērošana "saistībā ar DTR varoņa bojāeju" separātistu līdera Aleksandra Zaharčenko rīkojumā noteikta uz trim dienām – no 17. līdz 19. oktobrim, ziņo neatzītās republikas ziņu portāls.

Foto: AFP/Scanpix

Tikmēr Krievijas Valsts domes deputāts Vitālijs Milonovs vērsies pie Sanktpēterburgas gubernatora ar piedāvājumu nogalinātā Motorolas vārdā nosaukt kādu Ziemeļu galvaspilsētas jaunatnes patriotisko skolu, ziņo "RIA Novosti".

Deputāts skaidro, ka "Arsēnijs Pavlovs dzīvs būdams kļuva par Donbasa patriotiskā pacēluma simbolu, bija krievu karavīra piemēra iemiesojums, varonis, kurš iedvesmoja un iedvesmo tūkstošiem patriotu".

Foto: Publicitātes attēli

33 gadus vecais Krievijas pilsonis Pavlovs no Komi Republikas ar mērķi karot pret Kijevu Maskavas atbalstīto kaujinieku rindās Ukrainā ieradās 2014. gadā, kad tur, sekojot Kremļa īstenotajai Krimas aneksijai, bruņotas prokrievisko separātistu grupas sāka pārņemt valsts iestādes un nodibināja tā sauktās Doņeckas un Luhanskas "Tautas Republikas".

Uz Motorolas nāvi asi reaģēja labi zināms viņa cīņubiedrs, kurš tāpat kā Motorola bieži redzēts kameru priekšā, Mihails Tolstihs ar segvārdu Givi.

Givi solīja atriebt drauga nāvi, draudot nolīdzināt līdz ar zemi "ikkatru Ukrainas pilsētu, kuru mēs sagrābsim līdz Kijevai". "Atbildēs visa ukraiņu tauta. Par katru nogalināto ir jānogalina miljons ienaidnieku, mēs to izdarīsim," papildināja Givi.

Givi labi zināms saistībā ar Doņeckas lidostā sagūstītu Ukrainas karavīru pazemošanas video.

Motorolas nāvi apstiprināja gan pašpasludinātā DTR, gan Ukrainas Iekšlietu ministrija un Ukrainas Drošības dienests (UDD). Tikmēr Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji uzsver, ka nav redzējuši kaujinieka līķi, tāpēc nevar apstiprināt šīs ziņas, informē "Ukraine Today".

Atentāts pret Motorolu noticis daudzdzīvokļu namā Doņeckā Čeļuskiniešu ielā 121, kur viņš dzīvojis. Viņa dzīvokli 24 stundas diennaktī apsargājuši bruņoti vīri. Motorola un viņa apsargs gājuši bojā sprādzienā liftā, kad abi braukuši augšā.

Foto: AP/Scanpix

DTR uzbrukumā apvainoja Kijevas sūtītus diversantus, tikmēr Ukrainā min dažādas notikušā versijas. Tiek runāts gan par prokrievisko kaujinieku savstarpējo izrēķināšanos, gan Maskavas atbildību.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) neizslēdz, ka Motorolu nogalinājuši Krievijas specdienesti, jo viņš "pārāk daudz zinājis", raksta "Korrespondent".

Tāpat izskanējusi versija, ka Motorolu varēja nogalināt Ukrainas patrioti. Internetā publicēts kāds nepārbaudīts video, kurā maskēti vīri uzņemas atbildību par Pavlova nogalināšanu, nesniedzot nekādus pierādījumus.

Kas ir Motorola

33 gadus vecais Krievijas pilsonis Pavlovs plašāku atpazīstamību ieguva laikā, kad notika kaujas par Doņeckas lidostu, kur viņš piedalījās ar kaujinieku vienību "Sparta" un bieži gozējās kameru priekšā.

Foto: Reuters/Scanpix

Pavlovs, kurš Krievijas medijos tiek dēvēts par "leģendāro kaujinieku" un esot no Komi Republikas, svinīgā ceremonijā Doņeckā 2014. gada vasarā apprecēja vietējo separātisti Jeļenu Koļenkinu. Viņa kāzās piedalījās arī toreizējais prokrievisko spēku komandieris Igors Girkins jeb Strelkovs un separātistu līderis Pāvels Gubarevs.

Motorola pagājušajā gadā paziņoja, ka ir nošāvis 15 ukraiņu gūstekņus. "Man ir ***, par ko mani apsūdz. Esmu nogalinājis 15 cietumniekus. Man viss ir ***. Bez komentāriem. Gribu – nogalinu, gribu – nenogalinu," viņš skaidrojis telefonintervijā izdevumam "Kyiv Post".

Foto: AFP/Scanpix

Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Amnesty International" pirms tam apgalvoja, ka vismaz pieci liecinieki var apstiprināt, ka Motorola ir nogalinājis sagūstīto Doņeckas lidostas aizstāvi Igoru Branovicki. Pavlovs piekautajam Branovickim esot divas reizes iešāvis galvā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas runasvīrs Andrejs Lisenko pirmdien preses konferencē paziņoja, ka kara noziegumos aizdomās turētais Pavlovs nav ieņēmis nozīmīgu vietu nelikumīgo bruņoto formējumu hierarhijā, bet pamatā bijis ar medaļām nokāries "PR kaujinieks".

Ukrainā, ar mērķi karot prokremliso spēku rindās, Pavlovs, kurš dienējis armijā un esot piedalījies karā Čečenijā, ieradies 2014. gadā.

Krievijas propagandas kanāls "LifeNews" raksta, ka pirms kara Pavlovs strādājis automazgātavā Rostovā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!