Foto: RIA Novosti/Scanpix

Atsevišķi Krievijas likumdevēji uzskata, ka ir pienācis laiks no visu Krievijas pilsētu laukumiem novākt boļševiku revolūciju līdera Vladimira Ļeņina pieminekļus, trešdien raksta portāls RT.

Idejas atbalstītājs, Liberāldemokrātu partijas deputāts Aleksandrs Kurdjumovs bildis, ka šādu vēsturiski un pretrunīgi vērtētu personu pieminekļiem būtu vieta muzejos vai citās speciālās vietās, taču ne pilsētu parkos un laukumos. "De-ļeņinizāciju" atbalstījis vairums Kremlim lojālās partijas "Vienotā Krievija" pārstāvji, vēsta laikraksts "Izvestia daily".

Kurdjumovs norādījis, ka galvenais šīs idejas iemesls ir pieminekļu apkopšanas un uzturēšanas augstās izmaksas. Viņš uzskata, ka drošāk un lētāk būtu Ļeņina pieminekļus turēt muzejos, kas pasargātu tos arī no vandāļu uzbrukumiem.

Mediji norāda, ka Ļenina pieminekļi joprojām ir redzami gandrīz visu Krievijas pilsētu centrālajos laukumos. Gandrīz visā Krievijā ir ielas, kuras joprojām nosauktas Ļeniņa vārdā. Ir pienācis laiks atbrīvoties no Ļeņina un atstāt viņu vēsturē, muzejos, taču pilsētu laukumos dot vietu kultūras pieminekļiem un mākslai, uzskata idejas autori. Tai pat laikā idejas autori norāda, ka citas politiskās figūras, piemēram, Ivans Bargais vai Pēteris Lielais, netiek tā godinātas kā Ļeņins un tas esot negodīgi.

Idejas autori rosina rīkot referendumu, kurā noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par Ļeņina pieminekļiem. Ja cilvēki ideju atbalstīs, tad pieminekļi būs jādemontē un jāpārdod muzejiem vai kolekcionāriem, par iegūto naudu pilsētās ierīkojot jaunus parkus. Politiķi piekrīt, ka šī ideja sākumā ir rūpīgi jāizdiskutē ar tautu.

Tikmēr kategoriski pret šo ideju iebilst Komunistiskā partija. "Ļeņins ir Krievijas Federācijas dibinātājs, tas pats, kas Džordžs Vašingtons Amerikai," sašutis Komunistiskās partijas pārstāvis Sergejs Obokhovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!