Foto: Kadrs no video
Trešdien jau pēc pusnakts Indijas pilsētas Mumbajas ostā izcēlies ugunsgrēks Indijai piederošā zemūdenē, kurā iesprostoti vismaz 18 jūrnieki. Ugunsgrēku izraisījis zemūdenes iekšienē noticis sprādziens, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ugunsdzēsējiem bija nepieciešamas vairākas stundas, lai apslāpētu dīzeļzemūdenē izcēlušās liesmas. Zemūdene ir nopietni bojāta un daļēji nogrimusi piestātnē, informē amatpersonas.

Indijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka daudziem apkalpes locekļiem izdevies no tās paglābties. Vairāki jūrnieki ir ievainoti un nogādāti slimnīcā. Negadījumā ir bojāgājušie, neminot konkrētu skaitli, apliecinājusi Indijas Aizsardzības ministrija. 18 pazudušo jūrnieku liktenis nav zināms, glābējiem nav izdevies ar tiem sazināties.

Indijas flotes runasvīrs plašsaziņas līdzekļiem uzsvēris, ka glābēji dara visu iespējamo, lai atbrīvotu no zemūdenes gūsta jūrniekus, kas pēc sprādziena iesprostoti Krievijā ražotajā zemūdenē. Ūdenslīdēji darbu sākuši uzreiz pēc liesmu apslāpēšanas.

Pagaidām nav zināms, kas ir eksplozijas iemesls, bet amatpersonas pieļauj, ka varētu būt notikusi kāda kļūme. Noskaidrot, kas īsti ir noticis, pilnībā varēs tikai tad, kad no zemūdenes tiks izsūknēts ūdens.

Šis nav pirmais gadījums, kad Indijā, kura aptuveni 70 % savas militārās tehnikas iepērk no Krievijas, notiek nelaimes gadījumi uz Krievijā ražotām zemūdenēm. "Zemūdene "INS Sindhurakshak", kas aprīkota ar "Club-S" raķešu sistēmu, ir viena no zemūdenēm tika iepirktas no Krievijas laika posmā no 1986. līdz 2000. gadam.

Konkrētā dīzeļdzinēja un elektrības piedziņas zemūdene pagājušajā gadā nogādāta Indijā pēc Krievijā veiktiem uzlabojumiem. Oktobrī sākti peldlīdzekļa izmēģinājumi, skaidro BBC.

2010. gadā kāds indiešu jūrnieks gāja bojā ugunsgrēkā, kas izcēlās pēc sprādziena Vishakhaptnamas jūras kara bāzē esošas zemūdenes akumulatora nodalījumā. Toreiz zemūdene tika nosūtīta uz Krieviju pārbūvēšanai.

Nelaime uz zemūdenes notikusi tikai dažas dienas pēc tam, kad Indija prezentēja savu pirmo pašbūvēto aviācijas bāzes kuģi "INS Vikrant".

Indija pagājušajā gadā 10 gadu līzingā iegādājas Krievijas atomzemūdeni "Nerpa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!