Foto: AP/Scanpix

Pat, ja Eiropa slēgs savas robežas, musulmaņu skaits Eiropas valstīs tuvākajos gados pieaugs. Savukārt gadījumā, ja bēgļu ieceļošana Eiropā turpināsies ar vēl lielāku sparu nekā tagad, musulmaņu kopiena Eiropā var divkāršoties. Šādus scenārijus piedāvā socioloģisko pētījumu centra "Pew Research" veiktais pētījums.

Saskaņā "Pew Research" datiem, 2016. gadā 4,9% jeb 25,8 miljoni Eiropas iedzīvotāju bija musulmaņi. Pirms lielās migrantu ieceļošanas 2010. gadā šis skaitlis bija 3,8%. Latvijā 2016. gadā 0,2% valsts iedzīvotāju bija musulmaņi, liecina centra sniegtā informācija. "Pew Research" piedāvā trīs scenārijus, kā musulmaņu kopiena Eiropā varētu skaitliski mainīties.

Pirmais scenārijs ir utopisks - ja Eiropa līdz 2050. gadam slēgtu savas robežas bēgļiem un jebkādiem ieceļotājiem no islāma valstīm, tik un tā musulmaņu skaits Eiropā pieaugtu līdz 7,4%. Pētījuma autori šādu prognozi skaidro ar to, ka musulmaņu kopienas pārstāvji Eiropā ir vidēji pa 13 gadiem jaunāki nekā eiropieši, un musulmaņu ģimenēs dzimst vairāk bērnu.

Otrais scenārijs paredz situāciju, ka migrantu plūsma ir neliela, musulmaņi Eiropā ierodas studēt vai arī kā kvalificēts darba spēks, bet ne kā patvēruma meklētāji. Šajā gadījumā musulmaņu skaits Eiropā no 4,9% 2016. gadā pieaugs līdz 11,2% 2050. gadā. Saskaņā gan ar pirmo, gan otro scenāriju musulmaņu skaits Latvijā pieaugs nebūtiski.

Visbeidzot trešais scenārijs modelē situāciju, ja imigrantu skaits Eiropā saglabājas rekordaugsts 2014. - 2016. gadu līmenī. Šis scenārijs paredz, ka musulmaņu īpatsvars Eiropā gandrīz trīskāršojas - no 4,9% pieaug līdz 14%, sasniedzot 75,5 miljonus iedzīvotāju. "Pew Research" norāda, ka pat pie tik liela pieauguma, musulmaņi, salīdzinot ar kristiešiem un pie reliģijām nepiederošiem cilvēkiem, būs ievērojamā mazākumā.

Pētījuma autori prognozē, ka trešā scenārija gadījumā musulmaņu īpatsvars Latvijā divkāršosies - no 0,2% līdz 0,4% no kopējā iedzīvotāju skaita. Līdzīgi dati arī par Lietuvu un Igauniju. Valstis, kurās saskaņā ar pētījumu visvairāk pieaugs musulmaņu skaits, ir Vācija, Francija un Lielbritānija.

Pētījumā arī ir norādīts, ka eiropiešu - nemusulmaņu skaits visos trijos scenārijos samazināsies, un Eiropas iedzīvotāju pieaugumu var radīt tikai migrācija.

"Pew Research" atzīst, ka viņu piedāvātie scenāriji un dati ir vērtējami "kā būtu, ja būtu" - prognozes un musulmaņu skaita izmaiņu modelēšana ir abstrakta, jo neviens no trim scenārijiem dažādu iemeslu dēļ nevar realitātē īstenoties pilnībā. Tomēr pētījumā izteiktās prognozes ļauj Eiropas valstīm paredzēt, kā ierobežojoša migrācijas politika ietekmēs musulmaņu kopienas lielumu Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!