Foto: Reuters/Scanpix

Trīs Eiropas pētnieki, kuri līdz šim dokumentējuši un izmeklējuši nacistu noziegumus, pievērsušies "Islāma valsts" (IS) pastrādāto Irākas jezīdu slepkavību izpētei, lai noskaidrotu, vai tās ir genocīds, ziņo AFP.

Viņi apņēmušies izpētīt, vai IS centusies sistemātiski iznīcināt etnisko grupu. Tādējādi viņi vēlas piespiest starptautisko sabiedrību apturēt brutālos džihādistu noziegumus.

"Mēs nevēlamies būt sensacionāli, bet izveidot kriminālprocesus attiecībā uz katru jezīdu grupu - vīriešiem, sievietēm, bērniem -, lai spētu pamatot izteikumus par genocīdu," norāda Ķelnes Universitātes krimināllikuma eksperts Andrejs Umanskis.

Jezīdi nav ne arābi, ne musulmaņi - viņi piekopj unikālu ticību, kuru IS uzskata par ķecerīgu un politeisku. Šī minoritāte, kura galvenokārt runā kurdu valodā, lielākoties apdzīvo Sindžāras kalna apkārtni Irākas ziemeļos.

Islāmistiem pērnā gada augustā izvēršot ofensīvu Sīrijā un Irākā, lielākie cietēji bija tieši jezīdi. Tiek ziņots par tūkstošiem nogalināto, sakropļoto un gūstā turēto, kā arī simtiem sieviešu un bērnu, kuri pārdoti verdzībā.

Nelielā pētnieku organizācija "Yahad – In Unum" agrāk pētījusi un vākusi pierādījumus nacistu pastrādātajiem noziegumiem pret ebrejiem un čigāniem bijušajās Padomju Savienības republikās.

Savukārt šobrīd zinātnieki atrodoties kurdu kontrolētajā teritorijā Irākas ziemeļos tikai 20 kilometrus no frontes līnijas ar IS. Kopš augusta viņi dokumentējuši aptuveni 50 intervijas ar jezīdu vīriešiem, sievietēm un bērniem, kuriem ir izdevies izbēgt no IS.

Aculiecinieku liecības varētu palīdzēt vēlākos tiesu darbos, taču zinātnieki uzsver, ka viņu mērķis ir pēc iespējas ātrāk apturēt noziegumu turpināšanos. "Iedomājieties, ja mēs būtu filmējuši no Aušvicas izbēgušos 1942. gadā - diez vai likumīga pieeja būtu prioritāte."

Iniciatīva radusies pērn pēc tikšanās ar trim jezīdu bēgļiem Beļģijā, AFP norādīja viens no zinātniekiem Kostels Nastasī, kurš agrāk strādājis Beļģijas policijā, izmeklējot noziegumus pret čigāniem.

Francijas valdības atbalsts mazajai pētnieku grupai ļāvis iekļūt kurdu bēgļu nometnēs un runāt ar tiem, kas nesen izbēguši no IS terora.

Iepriekš arī ANO izmeklētāji pieļāvuši, ka pret jezīdiem tiek īstenots genocīds.

Džihādistu žurnālā "Dabiq" kaujinieki tikuši aicināti nogalināt jezīdus, kad vien viņi tos sastop, bet sievietes "esot paverdzināmas". Tas atbilst genocīda definīcijai - noziegums, kura mērķis ir iznīcināt nacionālu, etnisku, rases vai reliģisku cilvēku grupu vai tās kultūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!