Lielbritānijas premjerministre Trēza Meja 29. martā oficiāli paziņos Eiropas Savienībai (ES) par savas valsts izstāšanos no bloka, vēsta raidsabiedrība BBC.

Meja ES dalībvalstīm nosūtīs vēstuli, kurā norādīs, ka vēlas pēc iespējas ātrāku sarunu sākšanu, teikts valdības paziņojumā. Šis solis seko deviņus mēnešus pēc tam, kad 51.9% britu vēlētāju šovasar referendumā nobalsoja par izstāšanos no ES.

ES Lisabonas līguma 50. pants paredz, ka sarunas par dalībvalsts izstāšanos no bloka nevar sākties, kamēr valsts pati nav oficiāli izteikusi šādu lūgumu. Ja viss noritēs pēc plāna, Lielbritānija no ES izstāsies 2019. gada martā.

Britu valdības paziņojumā norādīts, ka Donalda Tuska vadītā Eiropas Padome pirmdien ir informēta par 50. panta iedarbināšanas datumu.

Savukārt Tusks tviterī ierakstījis, ka 48 stundu laikā pēc tam, kad Lielbritānija iedarbinās 50. pantu, viņš ES dalībvalstīm prezentēs Lielbritānijas izstāšanās vadlīnijas. Iepriekš viņš ir teicis, ka plāno sasaukt 27 atlikušo ES valstu ārkārtas samitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!