Foto: AP/Scanpix

Aizvadītajā naktī Ukrainas drošībnieki likvidējuši separātistu celtu kontrolposteni uz ceļa pie Slovjanskas un aizturējuši vienu aktīvistu, atsaucoties uz Militāri politisko pētījumu centra vadītāju Dmitriju Timčuku, vēsta aģentūra UNIAN.

"Mērķtiecīgo operāciju veica Ukrainas Drošības dienesta (UDD) specvienības mobilā grupa. Viens no ekstrēmistiem ir sagūstīts..," raksta Timčuks.

Savukārt pie armijas apsargātas ieroču noliktavas Artemivskā ieradušies ap 100 separātistu, daļa no tiem bruņoti. Vēl pēc divām stundām viņu skaits bijis ap 1000. Tomēr nopietni mēģinājumi ieņemt noliktavas nav bijuši, norāda Timčuks, akcija vairāk bijusi psiholoģiska spiediena izdarīšana. Separātisti skandējuši saukli "armija ir ar tautu" un pret rītu izklīduši.

Prokrieviskie aktīvisti ieņemt ieroču noliktavu Artemivskā mēģināja jau naktī uz 24. aprīli. Karavīri un ar helikopteriem atvestas specvienības uzbrukumu toreiz atsita.

Timčuks nekomentēja ziņas par trīs UDD virsnieku aizturēšanu, piebilstot, ka šis jautājums ir UDD kompetencē.

Vēstīts, ka Krievijas mediji ziņo par to, ka aizvadītajā naktī Doņeckas apgabalā separātisti aizturējuši un nogādājuši uz Slovjansku trīs UDD virsniekus.

Ceturtdien pretterorisma operācijas laikā Slovjanskā Ukrainas spēki iegājuši vairākos separātistu kontrolposteņos uz ceļiem. Iekšlietu ministrija ziņoja par pieciem nogalinātiem separātistu kaujiniekiem, kamēr prokrieviskie spēki ziņo pat par 13 kritušajiem.

Piektdien Kijeva paziņoja, ka pilnībā bloķē separātistu grupējumu pārņemto Slovjansku, lai nepieļautu promaskavisku papildspēku ierašanos.

Reaģējot uz notikumiem Ukrainā, Krievija brīdināja, ka Kijevai par "vēršanos pret savu tautu" būs jāsaskaras ar sekām un sāka militārās mācības Ukrainas robežu tuvumā. Tāpat Maskava ir brīdinājusi, ka Ukrainā varētu ievest "miera uzturētājus".

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem

izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!