Foto: Reuters/Scanpix

ASV valdība un NASA aicina iedzīvotājus iesaistīties Zemei potenciāli bīstamo asteroīdu meklēšanā, vēsta "The Washington Post".

NASA vadītāja vietniece Lorija Gravera atzīmēja, ka šis patiešām ir aicinājums iesaistīties, lai identificētu visus Zemei potenciāli bīstamos asteroīdus un saprastu, ko ar tiem iesākt. Viņa piebilda, ka asteroīdu meklēšana palīdzēs pierādīt, ka "esam gudrāki par dinozauriem".

Laikraksts atgādina, ka Zeme pastāv līdzās lielam daudzumam dažādu izmēru asteroīdu un pēdējo 15 gadu laikā zinātniekiem izdevies atrast aptuveni 95% objektu netālu no Zemes, kuru diametrs pārsniedz vienu kilometru, un arī aprēķināt to trajektoriju. Neviens no šiem objektiem nav potenciāli bīstams Zemei un cilvēcei.

Taču mazākie asteroīdi var nodarīt lielus postījumus reģionālajā līmenī. 2005.gadā Kongress uzdeva NASA identificēt visus mazos asteroīdus (no 140 metriem diametrā), kurus uzskata par pietiekami lieliem, lai izpostītu pilsētu. Pēc NASA aplēsēm netālu no Zemes atrodas vismaz 25 000 nelielu asteroīdu, kuru diametrs ir vismaz 100 metri.

No mazākiem asteroīdiem apzināti vien 25%. ASV prezidenta Zinātniski tehniskās politikas biroja pārstāvis Toms Kalils norādīja, ka pat tad, ja šie objekti nav bīstami visai cilvēcei, tie tomēr var nodarīt lielus postījumus reģionālajā līmenī. 

Lai izpētītu mazos asteroīdus administrācija lūgs dubultot NASA asteroīdu izpētes programmas budžetu līdz 40 miljoniem ASV dolāru (aptuveni 20 miljoni latu).

Efektīvākā asteroīdu "medīšanā" nolemts iesaistīt arī zinātniekus, starptautiskos partnerus un arī astronomus - amatierus.

Jau vēstīts, ka 15.februārī no rīta Krievijas Urālu reģionu piemeklēja reta dabas parādība - pār zemi, ēkām un cilvēkiem, spēcīga sprādziena pavadītas, nobira meteorīta atlūzas, vēsta ārvalstu mediji. Trieciena viļņa un cietuši ap 1000 cilvēku.

Meteorīta nokrišana nodarījusi bojājumus ēkām un ievainojusi cilvēkus galvenokārt Čeļabinskas apgabalā.

Neparasto un spēcīgo dabas parādību ir izdevies fiksēt arī aculieciniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!