Foto: Caters News/Scanpix/LETA

NASA piešķīrusi finansējumu "Marsbees" (tiešā tulkojumā "Marsbites") projektam, kura ietvaros ASV un Japānas zinātnieki izstrādās mazus, spārnainus robotus Marsa izpētei, ziņo "Vice".

Jaunajiem lidoņiem jāatrisina līdzšinējās sarkanās planētas pētnieku lielākās problēmas – izpētes roveri ir ļoti lēni, kā arī mēdz iebuksēt smiltīs. Savukārt šādas robotbites lidojot spētu īsākā laikā pievārēt lielākus attālumus, nolaisties vietās, kur līdzšinējie transportlīdzekļi nevarēja nokļūt, kā arī varētu darboties kopā spietos, lai vienlaikus skenētu plašākus apvidus un pat ar kopēju spēku paceltu iežus nogādāšanai līdz laboratorijai. Savukārt roveri būtu šo robotbišu bāzes stacijas, uzlādes vietas un laboratorijas.

Zinātniekiem vēl jāatrisina dažādi izaicinājumi. Viens no tādiem ir Marsa atmosfēras blīvums, kas ir mazāks nekā uz Zemes. Teorētiskā izpētes rezultātā inženieri secinājuši, ka vispiemērotākais spārnu modelis lidošanai šādos apstākļos esot cikādēm, taču tas vēl jāpārbauda praksē. Lai izstrādātu NASA pasūtītās robotbites, zinātniekiem būs nepieciešams veikt eksperimentus vakuuma kamerā, kurā gaisa blīvums būs samazināts līdz Marsa līmenim.

Medijs atzīmē, ka šādu lidoņu izstrāde ir visai sarežģīta. Savulaik ASV armijas vajadzībām, ieguldot līdzekļus vairāk nekā 800 000 eiro apmērā esot izstrādāts mini lidaparāts ar kolibri tipa spārniem. Tas esot viens no retajiem Zemes atmosfērā lidotspējīgajiem kustīgu spārnu mazizmēra lidaparātiem:

Kopumā NASA plāno piešķirt līdzekļus 25 projektiem, kuru mērķis esot zinātniskajā fantastikā jau sen redzētas idejas pārvērst realitātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!