Foto: AP/Scanpix

NATO gatavojas Baltijas valstīs un Polijā izvietot četrus bataljonus - aptuveni 4000 karavīru, lai nostiprinātu tās robežu ar Krieviju, piektdien paziņojušas amatpersonas, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal" (WSJ).

ASV, visticamāk, piešķirs divus bataljonus, bet Vācija un Lielbritānija katra varētu piešķirt pa vienam bataljonam.

ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks vizītes laikā Briselē apstiprināja kopējo spēku lielumu un paziņoja, ka tā ir atbilde uz Krievijas pieaugošo aktivitāti Baltijas valstu tuvumā.

"Krievi tieši pie robežām rīko daudz pēkšņu mācību ar lielu daudzumu karavīru," intervijā WSJ pavēstīja Vorks. "No mūsu perspektīvas, mēs varam teikt, ka tā ir ārkārtīgi provokatīva uzvedība."

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien pavēstīja, ka Berlīne apsver karavīru nosūtīšanu uz Lietuvu, tādējādi iesaistoties NATO misijā, kuras mērķis ir stiprināt alianses austrumu flangu.

Tajā pašā laikā Merkele uzsvēra, ka jebkura karaspēka izvietošana NATO austrumu dalībvalstīs jāveic tā, lai nevairotu spriedzi attiecībās ar Krieviju.

Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks ceturtdienas vakarā paziņoja, ka saņēmis no savas Vācijas kolēģes Urzulas fon der Leienas apliecinājumu par Berlīnes gatavību dislocēt Lietuvā bataljona lieluma vienību.

Lai gan Bundesvērs arī iepriekš ir iesaistījies NATO mācībās Baltijas valstīs, šādas vienības nosūtīšana liecinās par ievērojamu Vācijas iesaistīšanās pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!