Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušajā nedēļā cīņā pret džihādistu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts") pirmo reizi iesaistītas NATO novērošanas lidmašīnas AWACS, sniedzot starptautiskajai koalīcijai izlūkošanas datus, otrdien NATO mītnē Briselē žurnālistiem atklāja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO nolēmusi izmantot AWACS, lai dotu savu atbalstu un ieguldījumu Globālās koalīcijas cīņā pret "Daesh" draudiem. Kā telefonkonferencē NATO štābā Briselē trešdien skaidroja augsta ranga NATO amatpersona, AWACS gan šoreiz nekoordinē koalīcijas gaisa triecienus un nenosaka mērķus, bet nodrošina koalīciju ar datiem par gaisa telpas drošību.

AWACS lidmašīnas, lai novērotu Irākas un Sīrijas gaisa telpu, pārvietojas tikai un vienīgi Turcijas, vai starptautiskajā gaisa telpā, uzsvēra virsnieks. AWACS sistēmas nodrošina pietiekami plašu redzamības rādiusu, lai tas būtu paveicams.

Foto: AP/Scanpix

Iegūtie dati tiek nosūtīti uz sistēmu, kas ļauj tos izmantot koalīcijas štābiem un lidmašīnām, kas veic uzlidojumus "Daesh" kaujinieku pozīcijām.

Foto: Reuters/Scanpix

AWACS ir NATO gaisa agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēma. AWACS lidmašīnas nodrošina izlūkošanas datus, komandvadību un kontroli, kaujas telpas koordināciju un sakarus.

Virs lidmašīnas korpusa izvietotais radars dod iespēju no liela attāluma identificēt kuģus un lidmašīnas. Lidojot 10 kilometru augstumā, AWACS sensoru redzes lauks nosedz vairāk nekā 312 000 kvadrātkilometrus lielu platību.

Foto: Reuters/Scanpix

Zemu lidojošus objektus AWACS spēj noteikt līdz 400 kilometriem tālu, bet vidējā augstumā lidojošus – līdz 520 kilometru attālumā.

Bez atkārtotas degvielas uzpildes AWACS lidmašīnas spēj nolidot aptuveni 6000 kilometru lielus attālumus un pavadīt gaisā astoņas stundas.

Ar AWACS sistēmām aprīkotas "Boeing 707" lidmašīnas, to apkalpē darbojas no 13 līdz 30 cilvēkiem. NATO rīcībā ir kopumā 16 AWACS lidmašīnas – tas ir vienīgais militārais ekipējums, kas pieder NATO, nevis konkrētām dalībvalstīm.

Foto: AP/Scanpix

Jāatzīmē, ka viens no AWACS sistēmas veidotājiem ir Varakļānos dzimušais raķešu konstruktors Konstantīns Počs.

AWACS sistēmu NATO izmanto jau vairāk nekā 30 gadus. Tās izmantotas operācijās Afganistānā, Lībijā un Balkānos. Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, AWACS lidmašīnas sāka novērošanas lidojumus virs Austrumeiropas.

AWACS lidmašīnas kopš 2014. gada pavasara ir veikušas vairāk nekā 1000 novērošanas un gaisa telpas kontroles lidojumus.

Foto: AWACS Rīgā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!