Foto: AP/Scanpix

Trešdien NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka Krievija "pārkāpj visus noteikumus", piebilstot, ka NATO ir gatava aizstāvēt Baltijas valstis no Krievijas agresijas, vēsta "delfi.lt".

"NATO ir spēcīga alianse, kas spējīga aizstāvēt dalībvalstis. Tas ir iemesls, kāpēc NATO tika dibināts un kāpēc tas ir tik svarīgs. NATO mugurkauls ir aizstāvēt dalībvalstis no jebkuriem draudiem. Galvenā ideja - visi par vienu un viens par visiem. Kolektīvā drošība aizstāv Baltijas valstis un citas dalībvalstis," sacīja NATO ģenerālsekretārs.

"Mēs redzam Krieviju, kas lauž uz noteikumiem balstītu sistēmu. Šī Eiropas drošības sistēma bijusi par pamatu jau daudzus gadus. Krievija pārkāpj starptautiskās tiesības, negodīgi attiecoties pret starptautiskiem pienākumiem," teica Stoltenbergs.

Alianses ģenerālsekretārs atzīmēja, ka NATO interesēs ir izvairīties no konfrontācijām ar Krieviju un jātiecas pēc sadarbības un konstruktīvām attiecībām ar Krieviju, taču norādīja, ka agresīvā darbība Ukrainā samazina šo iespēju. 

"Mēs redzam kara eskalāciju, redzam aprīkojuma pārvešanu no Krievijas uz separātistu kontrolētajām teritorijām, redzam tanku, kravas automašīnu, karaspēka, artilēriju un raķešu sistēmu pārvietošanu. Tas mazina jautājuma atrisināšanu pamiera ceļā," viņš teica.

Stoltenbergs norādīja, ka NATO palielinājusi militāro spēku gaisā, uz zemes un jūrā: "Šogad mēs pārtvērām ap 100 Krievijas lidmašīnu, kas ir trīs reizes biežāk nekā pērn. Mēs saglabāsim mūsu aktīvu klātbūtni Baltijas jūrā tik, cik tas būs nepieciešams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!