Foto: AFP/Scanpix

NATO apvienoto spēku komandieris Eiropā, amerikāņu ģenerālis Filips Brīdlovs paziņojis, ka Austrumukrainā darbojas profesionālas Krievijas karaspēka daļas. Par to viņš ierakstījis savā blogā, vēsta "Зеркало недели. Украина".

"Grūti aptvert, ka bruņotu vīriešu grupas maskās negaidīti parādījušās no Austrumukrainas iedzīvotāju vidus un sākušas sistemātiski ieņemt iestāžu ēkas. Ir grūti aptvert, jo tā vienkārši nav taisnība. Tas , kas notiek Ukrainas Austrumos, ir militāra operācija, kas ir labi izplānota un organizēta, un mēs uzskatām, ka to īsteno Krievijas puse. ASV un Eiropas līderi jau publiski paziņojuši, ka viņi uzskata - aiz notikumiem Ukrainā stāv Krievijas spēki. Es gribētu iepazīstināt ar vairākiem mūsu analītiķu novērojumiem, lai palīdzētu paskaidrot, kāpēc es pilnībā piekrītu iepriekšminētajiem militārajiem līderiem," norādījis Brīdlovs.

"Prokrieviskie "aktīvisti" Austrumu Ukrainā demonstrē militāru apmācību un ieročus, kas viņus atmasko, savstarpēji strādā tādā veidā, kas atbilst kareivjiem, kuri dienē pastāvīgās vienībās, nevis tādās, ko spontāni izveidojusi vietējā milicija. Disciplīna, kādā viņi apietas ar ieročiem un profesionālā šo spēku uzvedība atbilst trenētu bruņotu spēku uzvedībai. Ieroču stobri ir pavērsti uz leju, pirksti atrodas nevis uz ieroča mēlītes, bet gan aptver palaidējmehānismu," norādījis militārists.

Arī koordinēta asaru gāzes un gaismas-skaņas granātu izmantošana, uzbrūkot ēkām, parāda sagatavotības līmeni, kas pārsniedz to, kāds ir nesen izveidotai milicijai. Video par šo spēku pārvietošanos rāda, ka kaujinieki ir uzmanīgi, nezaudē modrību un pastāvīgi atrodas "uz kājām", ir koncentrējušies un izvērtē savas drošības riskus, kā arī viņus kontrolē līderis. Tas kontrastē ar tipisku milicijas darbinieka izskatu vai parastu pilsoņu veidotiem posteņiem, kad parasti var redzēt gulošus cilvēkus, cilvēkus, kuri uzoīpē un tā tālāk," atzīmējis Brīdlovs.

Tas, kādā veidā tiek ieņemtas valdības ēkas, mērķtiecīgos un koordinētos triecienos, kā arī ātri nodrošinot apkārtējās teritorijas drošumu ar barikādēm, līdzinās tam, ko mēs redzējām Krimā. Un tas atkal apliecina, ka darbojas profesionāli kareivji, ko vada komandieris, nevis spontāni izveidojusies milicija. Beigu beigās, arī ieroči un tehnika, kas ir viņu rīcībā, vispirms tiek izmantota Krievijas armijā. Šis nav tas tehnikas veids, ko civilisti varētu lielos apmēros iegādāties," pārliecību paudis ģenerālis.

"Pats par sevi neviens no iepriekšminētajiem punktiem nav pietiekams, lai izdarītu secinājumus šajā jautājumā, bet, tos aplūkojot visus kopā, tie sniedz pilnīgi precīzu situācijas redzējumu," piebildis Brīdlovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!