Krievija ir pārvietojusi karaspēku tuvāk Ukrainas robežai un turpina atbalstīt prokrieviskos separātistus Donbasā, otrdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs. Par to ziņo aģentūra "Reuters".

"Pēdējā laikā mēs redzam Krievijas karavīru pārvietošanu tuvāk Ukrainas robežām un to, ka Krievija turpina atbalstīt separātistus, apmācot tos, piegādājot ekipējumu, kā arī atbalstot ar Krievijas speciālo spēku vienībām Ukrainas austrumu daļā," Stoltenbergs paziņoja preses konferencē Briselē.

Krievija cenšas izrādīt savu spēku, palielinot militāro lidmašīnu lidojumus NATO valstu gaisa telpas tuvumā Eiropā, papildina organizācijas ģenerālsekretārs.

Krievijas militārā aktivitāte pieaugusi pēc svētdien notikušajām pseidovēlēšanām Krievijas atbalstīto kaujinieku kontrolētajās Ukrainas daļās.  Kijeva šīs vēlēšanas ir nosaukusi par "farsu", un Rietumvalstis tās uzskata par neleģitīmām.

Kijeva ir nobažījusies, ka valsts austrumu reģionos tiek veidots jauns "iesaldētais konflikts", kas var tālāk apdraudēt Ukrainas, kura jau ir zaudējusi Krimas pussalu, teritoriālo vienotību.

Kijeva pēc svētdien notikušajām vēlēšanām jau ir paziņojusi, ka tās apdraud miera procesu un pārkāpj septembra sākumā panākto Minskas vienošanos.


Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!