Foto: AP/Scanpix

Krievijas bumbvedēju pārlidojums pār ASV Jūras spēku kuģi Baltijas jūrā ir pret NATO valstīm vērsta provokācija, ceturtdien Rīgā žurnālistiem atzina alianses Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels.

"Ir grūti iedomāties cita veida interpretāciju. Neviens neticēs tam, ka ASV kuģis dzinās pakaļ miermīlīgām Krievijas lidmašīnām Baltijas jūrā. Šāda [Krievijas] rīcība ir ļoti bīstama - ne tikai tāpēc, ka tas notika ļoti tuvu kuģim, bet arī tādēļ, ka manevrs, ko īstenoja lidmašīnas, bija uzbrukuma simulēšana. Tas ļoti viegli varēja izraisīt pretreakciju," uzsvēra ģenerālis.

Militārās komitejas priekšsēdētājs pauda bažas par šādu Krievijas rīcību un aicināja Maskavu turpmāk atturēties no šādām darbībām, kas var novest pie bīstamiem incidentiem.

Jautāts, vai Krievija šādi rīkojoties vēlas paust savu attieksmi pirms gaidāmā Varšavas samita, ģenerālis atturējās no spekulācijām, vienlaikus vēršot uzmanību uz to, ka NATO ir novērojusi dažādus notikumus, kas ar lielu pārliecību var tikt vērtēti kā provokatīvas darbības. "Tas nav saistīts tikai ar gaisa spēkiem, ir bijuši notikumi arī citās jomās. Tas ir viens no iemesliem, lai atvērtu komunikācijas kanālus ar Krieviju, lai identificētu veidus kā šādus incidentus novērst," sacīja Pavels.

Lietuvas politiķi par huligānismu un provokāciju nodēvējuši Krievijas bumbvedēja manevrus virs ASV Jūras spēku kuģa Baltijas jūrā, bet premjerministrs Aļģirds Butkevičs paziņoja, ka uz incidentu vispirms ir jāreaģē ASV.

"Krievijas puse mēģina parādīt, ka tā šeit ir saimniece un šī ir tās ietekmes zona," ceturtdien žurnālistiem sacīja Lietuvas parlamenta Valsts drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Arturs Paulausks. ASV vēstniecība Lietuvā arī ceturtdien apstiprināja, ka kuģis, kurš 16. martā atstāja Rotas ostu Spānijā, ir ieradies Klaipēdā plānotā apmeklējumā, par kuru iepriekš publiski netika ziņots.

"Kuģis ieradās draudzīgā misijā, un es domāju, ka tāda spēka izrādīšana neradīs lielāku cieņu un sapratni pret Krieviju. Tieši Krievija visvairāk cieš no tādas Kremļa rīcības," sacīja Paulauska vadītās komisijas locekle un bijusī Lietuvas aizsardzības ministre Rasa Juknevičiene.

ASV armijas publiskotā video redzams, ka Krievijas bumbvedējs "Su-24" lido deviņu metru attālumā no ASV Jūras spēku vadāmo raķešu eskadras mīnu kuģa "Donald Cook" Baltijas jūrā. Armija informēja, ka incidents notika starptautiskajos ūdeņos Baltijas jūra apmēram 70 jūras jūdžu attālumā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!