Foto: Reuters/Scanpix

NATO līdz 25. maijā paredzētajam alianses līderu samitam lems par dalību militārajā koalīcijā, kas cīnās pret džihādistu grupējumu "Daesh", ceturtdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Kopīgā preses konferencē ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli Stoltenbergs norādīja, ka alianses pievienošanās gadījumā nemainīsies tās palīdzība, nodrošinot ekipējumu, apmācību un ekspertīzi.

Visas 28 NATO dalībvalstis individuāli piedalās starptautiskajā koalīcijā, tomēr Vašingtona ir aicinājusi aliansi ieņemt oficiālu lomu šajā cīņā.

Vācija un citas alianses dalībvalstis tomēr šaubās par šāda lielākoties simboliska soļa speršanu, dažām valstīm arī paužot bažas par to, ka tas palielinātu spriedzi attiecībās ar Krieviju.

Merkele un Stoltenbergs arī runāja par ASV prasību alianses dalībvalstīm atvēlēt aizsardzībai vismaz 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

NATO šobrīd apsver iespēju nosūtīt papildu karavīrus uz Afganistānu, ņemot vērā drošības situācijas pasliktināšanos un islāmistu grupējuma "Taliban" panākumus.

Stoltenbergs prognozēja, ka NATO karavīru skaits Afganistānā tiks palielināts, tomēr oficiāls lēmums vēl nav pieņemts.

Gaidāms, ka Briselē 25. maijā paredzēto NATO līderu samitu sava pirmā ārvalstu brauciena ietvaros apmeklēs ASV prezidents Donalds Tramps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!