Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien līdz ar saullēktu Afganistānas galvaspilsētā Kabulā notikusi svinīga ceremonija, kurā NATO un tās sabiedrotās valstis noslēdza savu 13 gadus ilgušo misiju Afganistānā, vēsta raidsabiedrība "Al Jazeera".

Operācija Afganistānā sākās pēc 2001. gada teroraktiem Ņujorkā ar mērķi gāzt talibu režīmu un likvidēt "Al Qaeda" treniņnometņu bāzes.

Saskaņā ar līgumu starp ASV un Afganistānas valdību, ASV paliek spēkā iespēja nepieciešamības gadījumā patstāvīgi darboties valsts teritorijā pret islāmistu radikāļiem, bet citām Rietumu valstīm ir ļauts tikai apmācīt vietējos karavīrus.

No nākamā gada 1. janvāra ASV vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki tiks aizstāti ar NATO "apmācību un atbalsta" misiju.

2011. gadā Afganistānā atradušies 130 000 NATO un sabiedroto karavīri no 50 valstīm. Līdz ar misijas noslēgumu Afganistānā paliks ap 12 500 ārvalstu karavīru.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka ASV noslēgusi "savu garāko karu".

Savukārt Afganistānā iedzīvotāji pauž bažas par drošības pasliktināšanos valstī. Pēc vasarā notikušajām vēlēšanām valdība tā arī nav sastādīta, kas rada arī politisko nestabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!