Foto: Publicitātes attēli
Svētdien vakarā no Brandenburgas vārtiem Berlīnē startējusi aktīvistu kolonna pasākumā ar nosaukumu "Autobrauciens par mieru Berlīne–Maskava", kura organizatori neslēpj savu nepatiku pret NATO "propagandu" un ceļā plāno šķērsot arī Lietuvu un Latviju.

Trešdien pēcpusdienā Latvijas Drošības policija portālam "Delfi" apstiprināja, ka saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju akcijas dalībieki jau ir šķērsojuši Latvijas robežu.

Pasākuma interneta vietnē, sociālo tīklu lapās un citos resursos norādīts, ka tā ir "pilsoniska iniciatīva sapratnes veicināšanai starp Vācijas un Krievijas tautām". Ar šo braucienu viņi vēloties ar "tautas ģeopolitiku", kas balstīta uz cilvēciskām vērtībām, stiprināt tautu draudzību miermīlīgas un stabilas starptautiskās politikas interesēs.

Organizatori ir pārliecināti par projekta izdošanos "par spīti pret Krieviju vērstajai propagandai Rietumu masu medijos un NATO darbībām". Braucienā piedaloties 250 cilvēki ar desmitiem automašīnu, motocikliem un automājām.

Pasākuma organizatori savos paziņojumos arī pauž tādus Kremlim tīkamus viedokļus, ka NATO pēc PSRS sabrukuma ir "agresīvi paplašinājusies", ka Rietumu "politiķi un mediji apzināti nomelno Krievijas tēlu" un ka Krievija "no vācu tautas" regulāri saņem pateicības par Kremļa dalību Sīrijas karā, ko "izraisījuši Rietumi, Turcija un Saūda Arābija".

Kā brauciena himna ir norādīta dziesma par vairs neeksistējošās Vācijas Demokrātiskās Republikas (VDR) un PSRS draudzību.

Maršrutā arī Lietuva un Latvija; grib protestēt pie NATO bāzes

Kremļa politiskās nostājas piekritēju brauciens cauri Polijai iebraucis Kaļiņingradā, kur rīkots koncerts un sagaidītāju pulkā, kā liecina aktīvistu publicēti video, bijuši arī prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" biedri. Aktīvisti apmeklējuši vairākas pilsētas un nolikuši ziedus pie padomju karavīru piemiņas vietām.

Savukārt otrdien kolonna vairākas stundas nav laista pāri Kaļiņingradas robežai Lietuvā, liecina ieraksts pasākuma "VKontakte" lapā. "Bet miera uzturētāji ir labā omā un sarīkoja deju zibakciju," teikts paziņojumā.

Trešdien portāls "Delfi.lt" raksta, ka tā saucamais "miera maršs" ir iebraucis Lietuvā, kur tā dalībnieki ieplānojuši protestu pret "NATO imperiālistiem" pie Šauļu aviācijas bāzes, no kurienes tiek veikta NATO Baltijas Gaisa patrulēšanas misija.

Bāzes preses pārstāve Eve Gulbiniene portālam apstiprināja, ka par šādu akciju ir zināms un armijnieki ir tam gatavi. "Līdz šim viss te ir mierīgi, nekas nenotiek. Un tas, kas notiek ārpus bāzes žoga, ir Šauļu policijas atbildība," skaidroja Gulbiniene, piebilstot, ka gan militāristi, gan policija rūpīgi seko brauciena dalībnieku aktivitātēm.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paziņoja, ka Lietuva ciena dažādus viedokļus, bet uzsvēra, ka šo pasākumu Krievija izmanto savai propagandai, raksta “Delfi.lt”.

Šauļos vēlu otrdienas vakarā ieradušās aptuveni 70 automašīnas kolonnā un vairāki simti cilvēku, kas apmetušies viesu mājās un viesnīcās, "Delfi.lt" apstiprina Šauļu policijas pārstāvis Artūrs Šliavs. Policija arī uzsver, ka ir gatava reaģēt, ja notiks kādi pārkāpumi, bet līdz šim pamata vērsties pret aktīvistiem neesot bijis.

Iespējami protesti pret NATO Latvijā

Kā liecina maršruta shēma, kas publicēta Krievijas kanālā "Life news", pēc Lietuvas brauciena maršruts vijas cauri Latvijai, lai tālāk dotos uz Sanktpēterburgu, Maskavu un caur Minsku atgrieztos Berlīnē.

Latvijas Drošības policija trešdien portālam “Delfi” apstiprināja, ka ir informēta par šādu pārbraucienu un seko tā organizatoru un atbalstītāju aktivitātēm. Pēcpusdienā dienests paziņoja, ka saskaņā ar viņu rīcībā esošo informāciju kolonna ir šķērsojusi Latvijas robežu.

"DP vērtējumā pastāv iespēja, ka pasākuma dalībnieki Latvijā varētu rīkot pret NATO vērstu protesta akciju, kuras laikā tiktu izplatīti Krievijas Federācijas propagandas vēstījumi," norāda dienests.

Vairāk komentāru DP nesniedz, jo tam neesot tiesības izpaust operatīva rakstura informāciju.

Interneta vidē trešdien anonīmi tiek izplatīt paziņojumi, ka vācu aktīvistu kolonna trešdien būs Rīgā un aicina atbalstītājus pulcēties kādā konkrētā vietā.

Savukārt detlalizētā maršruta kartē, saite uz kuru atrodama akcijas interneta vietnē norādīts, ka Rīgā notiks preses konference ar "latviešu žurnālistiem, kas ir kritiski pret NATO". Drošības policija šo informāciju komentēt atteicās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!