Foto: Reuters/Scanpix

Lietuva apsver, kur dislocēt NATO starptautisko bataljonu, kas Lietuvā varētu ierasties ap gadumiju, pastāstījis aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

"Mums pašlaik ir vairāki piedāvājumi, un acīmredzot mums būs ekspertu grupa, kas varētu ierasties pirms Varšavas samita," viņš sacījis.

"Galvenās iespējamās vietas varētu būt Ruklā, kur ir mūsu lielākā bāze, jo tur ir vietas, kur karavīri varētu apmesties. Vēl viena vieta ir tuvāk mācību bāzei Pabradē, un ir arī citas vietas, kur dislocētas mūsu armijas daļas," norādījis ministrs.

Pēc viņa teiktā, dažas specifiskas bataljona vienības varētu pievienoties Lietuvas Bruņoto spēku daļām, un tas nozīmē, ka bataljons varētu tikt dislocēts vairākās Lietuvas vietās.

NATO vadība līdz 8. un 9. jūlijā Varšavā gaidāmajam samitam plāno pabeigt pasākumu paketi Austrumeiropas aizsardzības stiprināšanai, reaģējot uz agresīvo Krievijas rīcību Ukrainā un Baltijas jūras reģionā.

Alianses valstu aizsardzības ministri otrdien pieņēma lēmumu dislocēt Baltijas valstīs un Polijā pa vienam starptautiskajam bataljonam. Lietuvas politiķi iepriekš izteikušies, ka Lietuvā iecerētā bataljona pamatus veidos Vācijas karavīri, bet citas valstis tajā iesaistīsies ar mazākiem spēkiem.

Pēc Oleka teiktā, sabiedroto bataljons Lietuvā varētu tikt dislocēts ap gadumiju. "[Bataljonam] būtu jāstartē, vēlākais, nākamā gada sākumā, bet domāju, ka atsevišķus elementus mēs varētu sagaidīt jau šā gada nogalē," viņš piebildis.

Ministrs norādījis, ka tā būs NATO struktūrvienība, kuras uzdevums būs "nekavējoties reaģēt uz jebkādu agresiju pret NATO teritoriju, šai gadījumā pret Lietuvu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!