Foto: AFP/Scanpix

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija dibināto "Fondu cīņai ar korupciju" drīzumā sagaida jauns kriminālprocess, svētdien no Maskavas ziņo LTV raidījums "de facto".

Alekseja Navaļnija dibinātais "Fonds cīņai ar korupciju" kuru katru dienu var saskarties ar apsūdzību krimināllietā par naudas izkrāpšanu. Fonda direktors Romans Rubanovs raidījumam "de facto" pastāstījis, ka tiesībsargājošās iestādes pievērš uzmanību fonda ziedotājiem.

"Visticamāk, jauna apsūdzība būs par to, ka mēs no ziedojumu naudas izmaksājam darbinieku algas un īrējam biroju. Tā esot izkrāpšana. Tiesībsargājošās iestādes  tagad izsauc ziedotājus nopratināšanu un jautā - vai ir ziedojuši, kāpēc, vai gadījumā nejūtas apkrāpti", intervijā "de facto" skaidrojis Rubanovs.

Kā norāda raidījums, tā nebūs pirmā lieta pret Navaļnija fondu. "Fondā cīņai ar korupciju" strādā 24 cilvēki, un 8 no viņiem ir dažādā statusā iesaistīti tiesas prāvās.

Viens no gadījumiem - Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi lietu par Navaļnijam dzimšanas dienā uzdāvinātu gleznu. Autors - ielas mākslinieks, kas savus darbus izplata bezmaksas, izvieto tos uz pilsētas žogiem. Par gleznas it kā zādzību savā starpā pat sarakstījās izmeklēšanas komitejas vadītājs un ģenerālprokurors. "Iedomājaties, sēž mūsu meitenes mierīgi birojā un tad ieskrien cilvēki maskās ar automātiem un pavēl visiem nostāties pie sienas. Un tas viss tās gleznas lietā", notikušo raidījumam komentējis Rubanovs.

Korupcijas pētnieki norāda - ja pret šo NVO cīnās šādām metodēm, tad tā darbība vismaz daļēji ir veiksmīga un varai bīstama.  Fonda darbinieki ir izpētījuši  "Krievijas dzelzceļu" vadītāja Vladimira Jakuņina saistības un slēptos īpašumus. Starp tiem, pēc fonda ziņām, ir milzīga  muiža uz 14 hektāriem zemes, kur, ir pat  ēka kažoku glabāšanai noteiktajā temperatūrā  un 15 viesnīcas pie dzelzceļa stacijām, uzceltas uz valsts zemes, vēsta "de facto".

Vairākiem ierēdņiem un politiķiem fonds ir atklājis dārgus nedeklarētus īpašumus, kuri nav samērojami ar algām, bez konkursiem veiktus iepirkumus, valsts naudas izšķērdēšanu. Fonds cīnās arī par to, lai valsts vispelnošāko ierēdņu algas būtu precīzi zināmas visai sabiedrībai. Pētījumu rezultātus pārsvarā publicēti Alekseja Navaļnija blogā.

Kā atgādina "de facto", pretkorupcijas fonda budžets ir aptuveni 460 tūkstoši eiro gadā - visus līdzekļus nodrošina ziedojumi. Fondā stāsta, ka ziedo mazām summām, bet daudzi - pērn tie bija ap 16 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!