Foto: RIA Novosti/Scanpix

Viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas līderiem Aleksejs Navaļnijs, kuram tiesa otrdien piesprieda trīsarpus gadus nosacītas brīvības atņemšanas, savā blogā pavēstījis, ka atsakās ievērot mājas aresta režīmu, pirmdien vēsta radiostacija "Eho Moskvi".

"Es godīgi esmu gaidījis likumā noteiktās piecas diennaktis, pat vairāk. Sprieduma joprojām nav," savā blogā raksta opozicionārs.

"Nevarētu teikt, ka mana situācija būtu pavisam unikāla - es vienkārši sēžu arestā vispār bez jebkāda papīrīša, pat bez sprieduma rezolutīvās daļas, bet mans brālis Oļegs vispār sēž kamerā. Bet parastā gadījumā cilvēku bez sprieduma neņems neviens izmeklēšanas izolators, tas ir izslēgts," raksta Navaļnijs.

"Kā jūs atceraties, sprieduma nolasīšanu nelikumīgi pārcēla no 15.janvāra uz 30.decembri ar aizbildinājumu, ka "spriedums jau ir gatavs". Tas ir, tiesnese Korobčenko sešu dienu laikā rūpīgi izanalizēja krimināllietas 139 sējumus un vairāku desmitu liecinieku liecības."

"Neraugoties uz to, 30.datumā spriedumu lasīja vien septiņas minūtes, sakot - "atzīt par vainīgiem un piespriest tik un tik gadus un tādu naudassodu", neizsniedzot pat ne to, kas tiks pasludināts, sakot - "vēl nav gatavs"."

"Ko tur runāt par pilno tekstu."

"Man visi prasa - vai jūs jau esat iesniedzis apelācijas sūdzību. Kad būs apelācija? Pagaidām nekādas apelācijas nevar būt - nav sprieduma teksta un nav ko pārsūdzēt. Tāds, lūk, Putina "justīcijas" ģeniāls gājiens."

"Ar to ir muļķīgi lielīties, bet es esmu Krievijas tiesu vēsturē vienīgais cilvēks, kurš sēž mājas arestā pēc sprieduma pasludināšanas. Kriminālkodeksa 107.pants konkrēti nosaka, ka šādu drošības līdzekli var piemērot tikai attiecībā uz aizdomās turamajiem un apsūdzētajiem."

"Kriminālkodeksa 311.pants skaidri nosaka, ka tiesājamais ir bez kavēšanās jāatbrīvo tiesas zālē "notiesājoša sprieduma gadījumā, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu, vai arī nosacītas brīvības atņemšanas gadījumā". Bet mans mājas arests ir brīvības atņemšanas paveids."

Maskavas tiesa 30.decembrī atzina Alekseja Navaļnija vainu apsūdzībās par 27 miljonu rubļu nozagšanu Francijas kosmētikas uzņēmumam "Yves Rocher" un piesprieda viņam trīsarpus gadus ilgu nosacītu cietumsodu.

Savukārt viņa brālim Oļegam Navaļnijam tajā pašā lietā piespriests trīsarpus gadu reāls cietumsods. Katram no apsūdzētajiem piespriesta arī pusmiljonu rubļu liela sodanauda.

Brāļu Navaļniju advokāti jau paziņojuši, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Opozīcijas līderis un viņa atbalstītāji uzskata, ka lieta ir politiski motivēts safabricējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!