Viens no Lielbritānijas bagātākajiem cilvēkiem, uzbeku izcelsmes krievu uzņēmējs Ališers Usmanovs "YouTube" publicējis video, uzrunājot Krievijas prezidenta Vladimira Putina šī brīža lielāko opozicionāru un savu pretinieku tiesā Alekseju Navaļniju.

Miljardieris videobloga formātā radīto uzrunu internetā publicēja trešdien, tikai dažas stundas pirms pirmstiesas sēdes. Viņš Navaļniju un viņa vadīto fondu iesūdzēja tiesā pēc tam, kad Navaļnijs marta sākumā paziņoja, ka Kremlim pietuvinātais metālapstrādes, interneta un mediju magnāts ar Krievijas premjeru Dmitriju Medvedevu saistītam fondam "Socgosprojekt" uzdāvinājis greznu muižu Piemaskavas ciematā Znamenskoe.

Navaļnijs pēdējo dažu gadu laikā kļuvis par Putina un viņam pietuvināto personu redzamāko kritiķi. Ņemot vērā, ka Krievijā medijus lielā mērā kontrolē Kremlis un ar to saistīti cilvēki, par Navaļnija lielāko ruporu kļuvis "YouTube".

Viņa fonda veidoto video auditorija svārstās no dažiem simtiem tūkstošu skatījumu līdz vairākiem miljoniem, bet iepriekš minēto video par Medvedevu "Он вам не Димон" noskatījies jau vairāk nekā 21 miljons cilvēku. Tieši šī video ietekmē Krievijas lielākajās pilsētās 26. martā notika vērienīgākie protesti pret esošo varu, kādi pieredzēti pēdējo gadu laikā.

Ņemot vērā Navaļnija komunikācijas pieeju un acīmredzamo veiksmi plašas auditorijas sasniegšanā ar to, mediju koncerna "Kommersant" un sociālo tīklu "Odnoklassniki" un "Vkontakte" pastarpinātais īpašnieks pats izveidojis savu "YouTube" video.

Miljardieris, kura īpašumu vērtība tiek lēsta 13 līdz 15 miljardu eiro apmērā, nedaudz vairāk nekā 12 minūšu garajā ierakstā "Ališers Usmanovs pret Alekseju Navaļniju", skaidro savu nostāju pret Navaļnija apgalvojumiem, redzams sēžam krēslā pie galda rūsganos pasteļtoņos iekārtotas istabas stūrī pelēkzilā džemperī.

Vienkāršotā valodā viņš savam opozicionāram cenšas "ierādīt vietu", paziņojot, ka pretēji Navaļnijam viņš internetu ne tikai izmanto, bet attīsta. Tāpat viņš Alekseju brīžiem dēvē par Ļošu, un viņa uzbrukumu magnātam salīdzina ar kucēna riešanu uz ziloni. Citu Navaļnijam veltīto apvainojumu starpā Starptautiskās Paukošanas federācijas prezidents viņu nosauc par bandītu, zaudētāju un caurkritušu uzņēmēju, vienlaikus paspējot nodemonstrēt, ka "uzspļauj" viņam.

Neskatoties uz to visu, viņš aicina Kremļa kritiķi viņam atvainoties.

Navaļnijs savukārt atvainoties negrasās. Viņš ceturtdien paziņoja, ka sekos atbildes video Usmanovam, kurš esot kukuļdevējs, kukuļņēmējs un žuļiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!